Granični policajac priznao krivicu da je namještao konkurs za prijem kadeta: Uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM

Ensar Salčinović, policijski službenik Granične policije BiH koji je priveden tokom akcije “Konak” kao i njegov šef Rejhan Raković, pušten je iz pritvora nakon što se nagodio sa Tužilaštvom BiH, saznaje Klix.ba.

Salčinović je, kako saznaje Klix.ba, postigao nagodbu s Tužilaštvom BiH uz priznanje krivice.

Njegovim priznanjem i pravno-formalno je potvrđeno da je konkurs za prijem kadeta u Graničnoj policiji BiH sproveden nezakonito i da se kao takav mora poništiti jer je rezultat prethodno počinjenog krivičnog djela.

Uprkos svemu tome u Graničnoj policiji BiH i dalje ne pomišljaju da ponište konkurs, iako o tome javno ne žele govoriti.

Pomoćnik direktora Granične policije BiH Dragan Kulić je prijedlog glavnog inspektora GP Svevlada Hoffmana za poništavanje konkursa odbacio uz obrazloženje da Hoffman nema pravni interes da podnosi zahtjev za poništavanje – jer nije kadet.

Izgradnja aerodromskog kompleksa: Zašto nije reagovao pomoćnik direktora Granične policije BIH Dragan Kulić?

Podsjetimo, krajem septembra prošle godine pripadnici SIPA-e su upali u prostorije Granične policije BiH gdje su izvršili pretres zbog sumnje na namiještanje konkursa za kadete, odnosno na uzimanje mita za njihov prijem u službu. Tada su lišene slobode tri osobe – Rejhan Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje nagrade radi trgovine utjecaja.

Kako saznajemo, oni su za prijem kadeta uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM u zavisnosti od nacionalnosti kadeta.

Afera Konak: Zašto Galić šuti na na korupciju, kriminal i nepotizam?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79