Gratz oštro kritizira ministricu Vlaisavljević: Odluka diskriminira muslimane i pravoslavce

Gratz oštro kritizira ministricu Vlaisavljević: Odluka diskriminira muslimane i pravoslavce


Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Dennis Gratz, oštro je kritizirao odluku federalne ministrice kulture, Sanje Vlaisavljević, o sufinansiranju projekata kulture.

Gratz je odluku nazvao “skandaloznom” zbog političke pristranosti i etničke diskriminacije.

Prema njegovim riječima, od 195 projekata, više od polovine ide ustanovama od značaja za Hrvate, uglavnom iz kantona gdje je HDZ na vlasti.

Gratz je također istaknuo nejednaku raspodjelu sredstava za vjersko-kulturne manifestacije, kao i favoriziranje pučke kulture na račun visoke kulture, naglašavajući potrebu za inkluzivnošću i ravnopravnošću svih građana.

“Bosna i Hercegovina je multietničko društvo u kojem je neprihvatljivo da ministri prilikom raspodjele javnih sredstava favoriziraju jednu vjersku i etničku skupinu na račun drugih,” poručio je Gratz, naglašavajući potrebu za poštivanjem principa inkluzivnosti i ravnopravnosti svih građana, bez obzira na njihovu vjersku i etničku pripadnost.

Gratz je odgovornost za ovu odluku pripisao ne samo ministrici Vlaisavljević, već i cijeloj Vladi Federacije BiH, posebno strankama koje se deklarativno zalažu za multietničku i pravednu državu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija