Hadžibajrić i Destanović ostaju mjesec dana u pritvoru

 

Kantonalni sud u Sarajevo odredio je jednomjesečni pritvor načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i sekretaru organa državne službe u Općini Stari Grad Almi Destanović.
Ovo je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica tužilaštva Azra Bavčić.

Istovremeno sud je donio Rješenje o blokiranju novčanih sredstava i privremenu obustavu transakcija i to Ibrahimu Hadžibajriću 217.000 KM i 5.270 eura, dok je Almi Destanović blokirano 161.000 KM piše Klix.

Pritvor osumnjičenom Hadžibajriću je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Almi Destanović pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla ponoviti krivično djelo.

U akciji Start sedam osoba je uhapšeno (šest predato tužilaštvima) zbog sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, Primanje dara i drugih oblika koristi, Davanje dara ili drugih oblika koristi i Pranje novca.

Ostali uhapšeni su predati u nadležnost Tužilaštva BiH (Seid Hadžibajrić, Elmedin Karišik, Emina Rogo i Mehmed Dedić). Njima je Sud BiH danas odredio jednomjesečni pritvor.

U akciji “Start” se istražuje niz krivičnih djela, uključujući organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, primanje i davanje dara i pranje novca, a osumničeni su razotrkiveni raspakivanjem Sky aplikacije.

Policijski službenici SIPA-e izvršili su blokadu računa u iznosu većem od pola miliona KM, fizičkih i pravnih osoba koje se dovode u vezu sa izvršenjem kaznenih djela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79