Hapšenje poreskih inspektora u Banja Luci otvorilo pitanja o korupciji i trgovini uticajem

U razvoju događaja, Policijska uprava Banja Luka izvijestila je o hapšenju dva inspektora Poreske uprave Republike Srpske, identificiranih kao A.M. i Đ.R., obojica iz Srpca. Prema ATV informacijama, uhapšeni su Aleksandar Miletić i Đuro Rakić, a optuženi su za krivična djela trgovine uticajem i primanje mita.

Prema nezvaničnim izvorima, osumnjičeni su, tokom inspekcijskog pregleda poslovanja vlasnika privatne firme, navodno pronašli određene propuste te zatražili mito kako bi izbjegli izricanje rigorozne kazne. Vlasnik firme je, prema ATV-ovim informacijama, prijavio ovu korupcijsku praksu banjalučkoj policiji, što je rezultiralo organiziranjem zamke u kojoj su poreski inspektori uhvaćeni.

U saopćenju Policijske uprave Banja Luka ističe se saradnja s policijskim službenicima Uprave za organizovani i teški kriminalitet, naglašavajući operativnu akciju pod nazivom ‘ULOG’.

Hapšenje je provedeno uz naloge Okružnog suda Banja Luka i pod nadzorom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Očekuje se da će istraga i daljnje aktivnosti pružiti više informacija o prirodi koruptivnih aktivnosti inspektora Poreske uprave, a hapšenje istih otvara pitanja o integritetu i etičnosti u javnom sektoru. Cijela situacija naglašava nužnost nastavka borbe protiv korupcije i održavanja visokih standarda u državnim institucijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79