Hašim Merdić donirao 10.000 KM za nabavku dezinfekcionih sredstava za pogođene u poplavama

Hašim Merdić donirao 10.000 KM za nabavku dezinfekcionih sredstava za pogođene u poplavama


Magistar Hašim Merdić, iz Vogošće, vlasnik firme “Semikem”, po ko zna koji put pokazao je svoju humanost. Ovaj put, kao građanin, uključio se u pomoć žiteljima Jablanice, Konjica, Fojnice, Kiseljaka, Kreševa… i drugih mjesta koje je zadesila kataklizma, te je Udruženju “Pomozi.ba” donirao odeeđenu količinu dezinfekcionih sredstava.

Znam da je ova donacija kap u moru potreba koja je neophodna da se saniraju posljedice šteta koje su nastale na ovim područjima, kaže Hašim Merdić, No, ako se svi građani koji to mogu, kao prut, uhvate u snop, te posljedice, za koje još neznamo kolike su, brže će se sanirati. Nažalost, one koji su u ovoj kataklizmi izgubili život ne možemo vratiti. Međutim, možemo pomoći preživjelima da prevaziću traumekoje su ih zahvatile i saniramo njihove stambene objekte.

Ovaj put sam se uključio kao građanin koji je sličnu kataklizmu u vogošćanskom naselju Svrake doživio 2014. godine. Pitao sam šta je najpotrebnije. Da prebacim novac ili uzmem ono što je neophodno potrebno za sanaciju oštećenih objekata.

Zamolili su me da nabavim određena dezinfekciona srerdstva te sam za 10.000 konvertibilnih maraka kupio i isporučio 342 kilograma “Semisana T 65”. Svaki kilogram ovog dezinfekcionog sredstva, obzirom na njegovu namjenu i efikasnost, može pomoći u saniranju posljedica jednog stambenog objekta. Naravno, spreman sam se uključiti i u akciju izgradnje stambenih objekata za ugrožene građane.

-U ovoj situacije je bitno da svi skočimo i pomognemo onoliko koliko ko može. Nadati se da će poslije ove kataklizme nadležni konačno početi raditi svoj posao te prestati da tolerišu ponašanja povlaštenih osoba koji neplanski sijeku šume, bespravno grade stambene objekte u zonama potencijalnih klizišta ili neplanski odlažu otpad u vodotoke i padine iznad naseljenih mjesta. Naravno, očekujem da i mi, obični građani, pazimo gdje žvimo i budemo policajci te prijavljujemo one koji devastiraju naš okoliš.

Nije sve djelo priroda, u 50 posto slučajeva katastrofama doprinosi i ljudski faktor, nebriga institucija. Trebamo se zapitati šta je svako od nas mogao uraditi a to nije učinio u provođenju preventivnih radnji koje bi spriječile ili djelimično ublažile kataklizmu koja je zahvatila dio naše zemlje.

Ako nadležni ne poduzmu potrebne mjere iz svoje nadležnosti vezane za sankcionisanje onih koji u padinama oko Sarajeva devastiraju šume i bespravno grade objekte u nestabilnim padinama, plašim se da bi glavni grad Bosne i Hercegovine mogao postati mjesto nove tragedije.

Inače, 2014. godine, firma “Semikem” u vlasništvu Hašima Merdića, svim područjima na teritoriji Bosne i Hercegovine koja su bila zahvaćena poplavama i klizištima donirala više 20.000 konvertibilnih maraka u raznim dezinfekcionimsredstvima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija