HDZ i SDA zajedno čine urbicid: Legaliziraju sporni objekt turskih investitora u Mostaru

Gradsko vijeće Grada Mostara danas je usvojilo regulacijski plan za rekonstrukciju centralne zone, uključujući legalizaciju zgrade ‘Caesars Residence’ u naselju Carina, izgrađene od strane turskih investitora.

Ova odluka izazvala je burnu raspravu među vijećnicima, a posebno je sporna zbog lokacije zgrade u koritu rijeke Neretve.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, izjavila je da prostorni plan obuhvata više od 11 hektara, uključujući dijelove omeđene Ulicom maršala Tita, Brkića ulicom, X. hercegovačkom brigadom i rijekom Neretvom. Ona je naglasila da se legalizacija zgrade ‘Caesars Residence’ temelji na novim prostornim regulacijama koje su prilagođene zahtjevima investitora.

Oporbena vijećnica Boška Ćavar kritizirala je ovu odluku, pitajući kako su turski investitori dobili potrebne dozvole za izgradnju u zaštitnom obalnom pojasu. Ćavar je također zatražila da joj se dostavi sva relevantna dokumentacija vezana za ovaj objekt, ističući da je zgrada izgrađena suprotno tadašnjem regulacijskom planu.

Za usvajanje novog prostornog plana glasalo je 25 vijećnika iz HDZ-a i SDA, dok su protiv bili Boška Ćavar, a suzdržani HRS, SDP i PMP. Legalizacija zgrade izazvala je negodovanje lokalnih stanara koji su već godinama pisali peticije protiv njezine izgradnje, ali nikada nisu dobili odgovor od nadležnih organa.

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona već više od godinu i pol dana provjerava navode prijave o nezakonitoj izgradnji ovog objekta. Prema posljednjem odgovoru Tužiteljstva, trenutno se čeka dopuna nalaza vještaka arhitektonske struke kako bi se utvrdila usklađenost s prostornim planovima općine Mostar.

Dok Tužiteljstvo istražuje, Gradsko vijeće je legaliziralo izgradnju koja će značajno utjecati na obalu rijeke Neretve i životni prostor lokalnog stanovništva

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79