Foto: Crna-Hronika
Ko po Sarajevu prodaje certifikate za hidžamu s kojima ne možete ništa: “Cijena i do 1.000 KM”

Ko po Sarajevu prodaje certifikate za hidžamu s kojima ne možete ništa: “Cijena i do 1.000 KM”


U glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, otkriven je skandal vezan za prodaju nelegalnih certifikata za hidžamu, tradicionalnu medicinsku tehniku koja postaje sve popularnija u regionu..

Ministarstvo zdravstva planira pojačati kontrole i uvesti strožije regulative kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata. Također, apeluje na sve koji žele da se bave hidžamom da pohađaju akreditovane kurseve i obuke kako bi stekli potrebne kompetencije i certifikate.

Portal Crna-Hronika saznaje da su se certifikati prodavali i do 1.000 KM a kupci odnosno polaznici su planirali sa istim raditi hidžamu u evropskim zemljama.

Donosimo vam priču o salonu koji se nalazi na Dobrinji a koji se također bavi prodajom certifikata koji nisu validni a odgovorne osobe za iste traže od 200 do 800 KM. Navodno vrata sarajevskog salona “Bambina Beauty Centra” u Sarajevu su otvorena samo za najavljene goste a za sve ostale je objekat zaključan.

Također njihovi certifikati na sebi imaju odobrenje od Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo kojom se potvrđuje da je polaznik završio kurs hidžame.

Međutim, šta kaže Ministarstvo?

“U vezi sa Vašim dopisom od 05.3.2024. godine kojim tražite izjašnjenje Ministarstva za odboj i obrazovanje Kantona Sarajevo u vezi legalnosti certitikata koje vam je izdao “Bambina Beauty Centar” a na kojim se koristi naziv ovog Ministarstva, informišemo vas da pomenuta ustanova nije upisana u registar ustanova za obrazovanje odraslih koji vodi ovo Ministarstvo, niti je pomenutoj ustanovi Ministarstvo izdalo dozvolu za rad ili odobrenje za obavljanje djelatnosti koje su naznačenje u izdatim certifikatima.

Vaš dopis sa prilozima koje su dostavili, Ministarstvo će proslijediti Kantonalnoj upravi za insppekcije poslove u smislu eventualnog provođenja inspekcijskog nadzora na okolnosti zakonitosti rada “Bambina Beauty Centra” u  Sarajevu.” – potvrdila je ministrica Naida Hota- Muminović piše Crna-Hronika.

Redakciji se javio i anonimni korisnik koji je htio pomoću certifikata otvoriti svoj salon u inostranstvu, koji je također dodatno morao platiti 50 eura po certifikatu za “verifikaciju nečega što nije legalno”.

Građani su pozvani da budu oprezni prilikom odabira terapeuta i da provjere vjerodostojnost njihovih certifikata. Neadekvatno izvedena hidžama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući infekcije i ozljede.

Očekuje se da će ovaj slučaj potaknuti širu javnu raspravu o regulaciji alternativne medicine i edukaciji praktikanata, kako bi se osigurala sigurnost pacijenata i očuvala reputacija ove drevne terapije.

POGLEDAJ GALERIJU

Kako je potvrđeno za portal Crna-Hronika cijeli slučaj prijavljen je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo te u narednim danima čekamo i njihovu reakciju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija