HDZ ogorčen na Isaka: “Želi skrenuti pozornost s hapšenja prvog čovjeka FUP-a”

Umjesto preuzimanja odgovornosti, Isak se odlučio pričom u centraliziranju MUP-a i oduzimanju ustavnih nadležnosti federalnim jedinicama, skrenuti pozornost s hapšenja prvog čovjeka FUP-a te niza istaknutih policijskih čelnika u Federaciji BiH, naveli su

Klub HDZ-a u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kritikovao je posljednje izjave ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka uz poruku da bi se trebao prestati baviti pitanjima nadležnosti.

– Javnost i institucije u Federaciji BiH očekuju da se federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak bavi poslovima pripadajućih nadležnosti i povede računa o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, umjesto čestih politiziranja izjava dužnosnika Republike Srpske i najnovijih pokušaja oduzimanja ustavnih nadležnosti kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova.

Potvrdio je to i njegov skandalozan istup pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH koji je uslijedio nakon akcije SIPA-e i MUP-a KS izvedene uz potporu FBI, DEA i Europola, a u kojoj je zbog organiziranog kriminala i povezanosti s narko kartelima uhićeno više od 20 osoba, kazali su.

Istakli su da se Isak odlučio govoriti o centralizaciji MUP-a odnosno “nastavljanje prakse otimanja pozicija Hrvatima”.

– Umjesto preuzimanja odgovornosti, Isak se odlučio pričom u centraliziranju MUP-a i oduzimanju ustavnih nadležnosti federalnim jedinicama, skrenuti pozornost s hapšenja prvog čovjeka FUP-a te niza istaknutih policijskih čelnika u Federaciji BiH, uz nastavljanje prakse otimanja Hrvatima pozicije direktora FUP-a. Takvim trošenjem dragocjenog vremena i energije na politizaciju, izostaje posveta istragama u nizu slučajeva ozbiljnog narušavanja stanja sigurnosti u Federaciji BiH na koje nema njegovih reakcija kao ministra, navode iz HDZ-a.

Dodali su kako je neprihvatljivo otimanje pozicija Hrvatima u MUP-u.

– Podsjećamo ga da je njegov posao brinuti se o stanju sigurnosti u Federaciji BiH, zaštiti Ustav i poštovati zakone ali i voditi računa o ustavom propisanoj nacionalnoj zastupljenosti u MUP-u i na čelnim pozicijama. Pozivamo ga da prestane izbjegavati odgovornost zbog povezanosti čelnih ljudi Federalnog MUP-a koje je sam predlagao, s najtežim oblicima kriminala, odustane od oduzimanja ustavnih nadležnosti kantonima i ignoriranja govora mržnje te da se pozabavi brojnim i očiglednim primjerima ugrožavanja sigurnosti u entitetu koji se zove Federacija BiH, zaključili su HDZ-ovi parlamentarci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79