HDZ osuo po SDA: Srbi su im prestali biti genocidaši, odbacujemo pusta nastojanja i pritiske radikalnog unitarizma

Iz HDZ-a BiH ponovo su se danas oglasili povodom činjenice da nije usvoje odluka o izdvajanju novca iz budžetske rezerve za održavanje izbora.

“Usvajanje budžeta po svim procedurama mora biti ispoštovan do kraja, u svakoj tački i svakom zarezu zakonskih regulativa koji takvo što predviđaju. Stoga odbacujemo pusta nastojanja i pritiske radikalnog unitarizma predvođenog SDA-om koji bezuspješno nastavlja svoja medijska agitiranja za uvođenje bezakonja kao norme u radu institucija BiH”, navode iz HDZ-a.

Kako nastoje, “nevjerovatna je želja u kombinaciji unitarista na čelu sa SDA-om i nelegalnog političkog CIK-a da se namaknu novci za Opće izbore, za čije održavanje također ne postoje formalno pravni uvjeti”.

“Shvatili su isti da bez predstavnika konstitutivnih naroda i njihove legitimne i demokratske volje ne ide, pa su na kratko, i Srbi prestali biti genocidaši. Koliko se unitarizam i separatizam medusobno hrane pokazalo se u praksi i prije dva dana na sjednici Vijeća ministara gdje su hrvatski ministri odbili stavljanje protuzakonitog prijedloga Odluke o finansiranju Općih izbora na dnevni red”, poručuju iz ove stranke.

Ističu da su, kao jedna od rijetkih demokratskih stranaka jasno rekli “ne pristajemo na pritiske da se bezakonje uvede kao norma funkcioniranja institucija”.

“Naš stav je jasan i nepromjenjiv. Samo Ustav BiH i zakonske norme mogu biti okvir našeg rada u institucijama naše domovine BiH. Ponavljamo i podsjećamo da prethodnih 18 mjeseci uporno pokušavamo da budžet i nužni preduvjeti za njegovo usvajanje budu ispunjeni i usvojeni. HDZ BiH neće biti partner nikome ko zagovara da institucije BiH budu predmet nelegalnih radnji”, zaključili su iz HDZ-a BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79