HDZ traži još jedan “dodatak” u Izbornom zakonu: Kada će kraj njihovim zahtjevima?

HDZ je dostavio Vijeću ministara BiH još jedan prijedlog izmjena Izbornog zakona, a osim izmjena koje se tiču izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i članova CIK-a, u prijedlogu se nalazi i zanimljiva promjena načina raspodjele mandata u skupštinama/parlamentima.

U članu 10.15 HDZ-ovog prijedloga stoji:

“Za svaku listu, ukupan broj važećih osvojenih glasova dijeli se sa 1, 2, 3, 4, 5, i tako redom, sve dok je to potrebno za raspodjelu mandata. Brojevi koji se dobiju ovom serijom dijeljenja su ‘količnici’. Količnici se redaju od najvećeg ka najmanjem. Mandati se raspodjeljuju jedan po jedan po listama s najvišim količnicima, dok se ne raspodijele svi mandati. Kada lista dobije mandat, taj mandat se dodjeljuje s vrha liste”.

U trenutnom važećem Izbornom zakonu u članu 9.5 stoji: “U svakoj izbornoj jedinici mandati se raspodjeljuju na sljedeći način: za svaku političku stranku i koaliciju, ukupan broj važećih glasova koje je politička stranka ili koalicija osvojila dijeli se sa 1, 3, 5, 7, 9, 11, i tako redom, sve dok je to potrebno za tu raspodjelu mandata. Brojevi koji se dobiju ovom serijom dijeljenja su ‘količnici’. Broj glasova za nezavisnog kandidata je količnik tog kandidata”.

U osnovi, HDZ-ov prijedlog donosi tri ključne izmjene u odnosu na trenutno važeći zakon. Jedna od tih izmjena tiče se načina raspodjele mandata, što bi, na prvi pogled, moglo biti samo tehničko pitanje. No, iza ovog prijedloga krije se formula koja bi u konačnici mogla ojačati poziciju HDZ-a u odnosu na druge manje stranke.

Prema trenutnom zakonu, mandati se raspodjeljuju na osnovu određene serije dijeljenja broja osvojenih glasova s određenim brojevima. Međutim, HDZ-ov prijedlog mijenja tu seriju dijeljenja, što bi u praksi favoriziralo stranke s većim brojem glasova.

Na primjer, ako u izbornoj jedinici postoji 100.000 glasova, a četiri stranke su prešle izborni prag u parlamentu koji ima 13 zastupnika, prema trenutnom zakonu stranka “X” s 42.000 glasova dobila bi 5 zastupnika, dok bi HDZ-ov prijedlog rezultirao s 6 zastupnika za istu stranku.

Ovaj prijedlog, koji bi navodno osnažio HDZ u kantonima s hrvatskom većinom, mogao bi značajno utjecati na raspodjelu snaga u skupštinama kantona, posebno zbog uloge delegata u Domu naroda Federacije BiH.

Stoga se postavlja pitanje: ima li još šta da se dadne HDZ-u ili će “dodatak” u Izbornom zakonu biti posljednji čavao u lijesu izbornih sloboda i demokratije?

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79