HDZ u Mostaru iznio novi prijedlog za Izborni zakon

Danas su se predstavnici Trojke sastali s koalicijskim partnerima iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine u Mostaru radi daljnjih razgovora o izmjenama Izbornog zakona. Sudionici sastanka, uključujući predstavnike HDZ-a BiH, SDP-a, Naroda i Pravde te Naše stranke, iznijeli su svoje stavove, a razgovaralo se o konkretnim rješenjima.

Predsjednik SDP-a, Nermin Nikšić, izjavio je nakon sastanka da iako nije postignut dogovor, svako je iznio svoj stav, a prijedlog HDZ-a BiH je ocijenjen kao konkretan iskorak u odnosu na prethodne stavove stranke. Također je najavio poziv svim političkim strankama koje sudjeluju u državnom parlamentu na daljnje konsultacije.

Edin Forto, čelnik Naše stranke, istaknuo je da se radi o novom prijedlogu koji obuhvata različite dimenzije pristupa izmjenama Izbornog zakona. Naglasio je važnost da većina ima vlastiti prijedlog izmjena kako bi se spriječilo nametanje vanjskih rješenja.

Predstavnici stranke Narod i Pravda, Elmedin Konaković, najavili su otvaranje nekoliko tema, a naglasak je stavljen na izazove pred BiH u martu i otvaranju pregovora s EU.

Dragan Čović, predstavnik HDZ-a BiH, nije dao izjave novinarima nakon sastanka, ali je stranka kasnije saopštila kako su razgovarali o važnosti političkog dijaloga i donošenju rješenja od strane domaćih političkih lidera. Istaknuto je kako je povjerenje među političkim partnerima ključno za napredak, a raspravljalo se i o konkretnim prijedlozima za izmjene Izbornog zakona BiH.

Trojka će se sastati s federalnim koalicijskim partnerima iduće sedmice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79