“HDZ-u oduzeti Ministarstvo finansija, a umjesto Turković postaviti sposobnu osobu koja će lobirati za BiH a ne donositi hurme”

“HDZ-u oduzeti Ministarstvo finansija, a umjesto Turković postaviti sposobnu osobu koja će lobirati za BiH a ne donositi hurme”


I dalje se obrađuju glasovi, svi čekaju konačne brojke, ali se već priča ko će s kim u vlast, te se kuju planovi za sastav Vijeća ministara BiH

Glasovi u Bosni i Hercegovini i dalje se broje, a što je do sada poznato, kod nekih je izazvalo iznenađenje, otvorilo brojne polemike, te kalkulacije kako bi konačna vlast mogla izgledati. Vijeće ministara BiH bi se navodno moglo formirati bez SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića. Prohodnost postoji i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. No, postavlja se pitanje kako bi zakoni bili usvajani u Domu naroda PSBiH, jer bi Dodik i Čović mogli spriječiti njihovo usvajanje ukoliko budu imali dovoljno delegata.

Hrvatski medijski servis (HMS) blizak Draganu Čoviću piše da bi na nivou države vlast s HDZ-om mogla formirati sarajevska Trojka, ali i da mora ispuniti dva ključna uslova.

KO JE ZAPRAVO POBJEDNIK?

HMS piše kako bi u Predstavničkom domu PSBiH Trojka (SDP, Naša stranka i NiP) mogla matematički formirati vlast sa HDZ-om BiH i SNSD-om, bez SDA i DF-a.

– Ukoliko Konaković, Nikšić i Forto uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om BiH i SNSD-om, kako tvrde, a izbaciti SDA iz vlasti, morat će prihvatiti dva uvjeta HDZ-a. Prvi je u Parlamentu BiH podržati izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, a to znači osiguranje izbora legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u federalnom Domu naroda i Predsjedništvu BiH, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava, kako bi se osiguralo da se svi mogu kandidirati u te institucije. Drugi uvjet je prihvatiti da HDZBiH predloži predsjedatelja Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, sukladno Zakonu o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama, piše HMS.

– Postignu li partneri sporazum s vodećom hrvatskom strankom, to će podrazumijevati i podršku Denisa Bećirovića koji je izabran i njihovom potporom za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH prijedlogu da na čelu Vijeća ministara bude kadar HDZBiH. Za takav prijedlog, sasvim izvjesno, glasovat će i srpska članica Predsjedništva BiH SNSD-ova Željka Cvijanović.

SDP-ov Irfan Čengić jasno kaže da će vlast formirati onaj ko bude imao parlamentarnu većinu.

– Ovo što se neko pokušava predstaviti izbornim pobjednikom zato što ima najviše glasova nije tačno. Izborni pobjednik je onaj ko sastavi parlamentarnu većinu. Legitimno je da HDZ i HNS traže sve što oni žele, kao što mi imamo svoje zahtjeve, ali na kraju će se morati naći kompromis, kao što se i uvijek pronalazio kada se formira Vlada, kaže Čengić i dodaje da je jasno da postoje tri-četiri bloka koja će morati formirati vladu, a koja nemaju zajedničke vrijednosti niti vide na isti način BiH.

– Ali, mislim da je važno da se koaliciji koja je okupljena oko Denisa Bećirovića da prilika da formira federalnu Vladu i da bude dio Vijeća ministara, rekao je Čengić.

Važno je, kaže, ko ima većinu u Predstavničkom domu, jer će poslanici biti ti koji će izabrati Vijeće ministara.

– Mi smo i u ovom mandatu vidjeli da ne funkcioniše Dom naroda i kada imaju većinu. Čim su dali četiri i četiri HDZ-u i SNSD-u, odmah se izgubio sav smisao Doma naroda. Ovo je jedno od najneproduktivnijih Vijeća ministara kada je u pitanju broj usvojenih zakona u Parlamentarnoj skupštini, poručuje.

Elvir Karajbić, generalni sekretar SDP-a, kaže da ono što je SDA do sada davala određenim partnerima da bi bila u vlasti, prije svega HDZ-u, SDP sigurno neće dati.

– Nećemo pristati ni na šta što nije u skladu sa evropskim principima i demokratskom praksom. Mi se zalažemo da vrijednost glasa u cijeloj BiH bude ista. Glas u Zenici, Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Trebinju mora biti isti. Jedan čovjek – jedan glas, to je princip koji će SDP zastupati, ustvrdio je Karajbić i dodao da su SNSD, HDZ, te SDA i DF bili koalicija na državnoj razini, da su oni obnašali vlast u BiH te da njih treba pitati šta su do sada radili i u kom pravcu misle da idu.

– Godinama imamo krizu na nivou Federacije i BiH, a te četiri političke partije koje su u koaliciji trebaju reći zašto ta kriza traje toliko. Što se tiče kombinatorike nakon ovih izbora, mislim da dok se ne objave konačni rezultati, nije baš primjereno komentarisati šta će biti. Nakon rezultata ćemo vidjeti ko će praviti većinu, a u BiH ne postoje baš politički pobjednici, niko nema 50 odsto, primjećuje Karajbić.

Profesor Enver Kazaz nužnim smatra skidanje makar jedne stranke iz dosadašnje vlasti, što će, kaže, vjerovatno učiniti opozicija u Federaciji BiH.

– Takva vlast može biti funkcionalna ako se sa HDZ-om i SNSD-om dogovori programski paket, a ne sklopi vlast na način na koji je to do sada činila SDA. Dovoljno je da se od HDZ-a oduzme Ministarstvo finansija kojim upravlja već dugo ili da se na državnom nivou pokuša, umjesto ministra spoljnih poslova, postaviti sposobna osoba koja će lobirati za BiH, a ne donositi hurme kao Turkovićka. Ako se to ostvari, onda je to vlast koja može biti funkcionalnija nego dosadašnja, poručio je Kazaz.

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da Vijeće ministara u uslovima kada niti jedan zakon ne može proći u Domu naroda neće više značiti samo kao do sada da smo izgubili unaprijed četiri godine, već bi to bio gubitak budućnosti za ovu zemlju.

– U svakom smislu, građani ne žele izgubiti najbolje godine života u besmislenim političkim igrama bez granica i neće čekati da ih političari, koji to ionako ne žele, uvedu u Evropsku uniju. Vidimo paradoks – stagnacija kao jedinica mjere za prošlu vlast nije omela te iste stranke da i nakon ovih izbora budu najjače, odnosno da su u poziciji da kontrolišu procese, kaže Topić i dodaje da je iluzija vjerovati u preobražaj istih ovih politika koje su do sada držale zemlju i građane kao taoce.

– Da preko noći promijene politički kurs. Izgubljene i naredne godine su luksuz koji BiH sebi ne može dopustiti. Pitam se ko drži u rukama ključ za izlazak iz ovog ćorsokaka kad to nisu bili građani na izborima. Ove političke partije koje to nisu bile ni do sada ili međunarodna zajednica koja se ponaša konfuzno, kaže Topić.

DEFINISANI ROKOVI

Povodom izbornih rezultata oglasila se i Naša stranka, u kojoj su zadovoljni rezultatima izbora i podrškom koju su dobili.

– Rezultat koji smo postigli, kao i 2018. godine, Našoj stranci daje snažan koalicioni potencijal za formiranje vlasti na svim nivoima. Odlučni smo da nastavimo sa započetim reformama u Kantonu Sarajevo, ali i da dobre prakse izvezemo na druge nivoe vlasti, na kojima se bez nas neće moći odlučivati, poručili su i dodali da će im prioritet biti da BiH dobije kandidatski status za EU.

– Prilikom uspostave koalicija na bilo kojem nivou vlasti, Naša stranka će insistirati na programskim koalicijama s jasno definisanim mjerama, ciljevima i rokovima njihove provedbe, kažu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija