Helez: Oružane snage BiH su spremne odgovoriti na incidente

Svi oni koji žele destabilizirati BiH moraju znati da na drugoj strani imaju nas koji smo zaduženi i izabrani kako bismo omogućili građanima sigurnost u zemlji, rekao HelezMinistar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez komentirao je za Raport aktuelnu situaciju u našoj zemlji u svjetlu izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o tome da ima informaciju da Rusija može stvoriti nove krize na Balkanu kako bi skrenula pažnju svijeta s rata u Ukrajini.

Ministar Helez kaže da je poznato da Ruska Federacija godinama širi svoj uticaj na prostoru Balkana, a da je on najjči u Bosni i Hercegovini, te da nisu isključeni određeni incidenti koji bi se mogli desiti u našoj zemlji, a iza koji bi stajao ruski faktor.
Jak ruski utjecaj

“Znamo da je ovdje prisutan jedan jači utjecaj Ruske Federacije koja baš ne misli dobro ovom prostoru i to traje već nekoliko godina. Nedavni sukobi na sjeveru Kosova sigurno dolaze iz te kuhinje, tako da i mi možemo očekivati da će biti nekih incidenata, ali sumnjam da može doći do eskalacije nekog sukoba, odnosno rata. Poručio bih građanima da nema nikakvog razloga za paniku, jer za sada nemamo ozbiljne podatke niti informacije da bilo ko šta priprema ozbiljnije u BiH”, kaže ministar Helez.

Odgovarajući na pitanje koliko su Oružane snage BiH spremne odgovoriti na potencijalne sigurnosne izazove u odbrani zemlje, ministar Helez kaže:

“Mi imamo u slučaju nekog problema svoje Oružane snage čiji je zadatak i ustavna nadležnost da brane integritet, suverenitet i nezavisnost BiH i svakog momenta ako dođe to u pitanje Oružane snage su spremne da reaguju. Nadam se da do toga neće doći, priželjkujem da ovdje bude mir i stabilnost, ali mora se znati da će OSBiH uvijek biti u toj funkciji i da su spremne odgovoriti svim izazovima. Treba podsjetiti i da BiH ima svoje saveznike s kojima sarađujemo, s kojima imamo razmjenu određenih obavještajnih podataka, obuku OSBiH, zajedničke vježbe i druge vidove saradnje koji su garant i našoj sigurnosti”, naglašava Helez.

Komentirajući činjenicu da predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik odavno govori o secesionističkim planovima, da je najavljivao i povlačenje dijela Oružanih snaga iz RS, da svojim potezima pokušava destabilizirati BiH kao i da u Rusiji ima podršku svojoj politici, ministar Helez kaže da su institucije BiH jače od Dodikovih namjera.
Ne sjedimo skrštenih ruku, radimo na sigurnosnom ambijentu

“Svi oni koji žele destabilizirati BiH moraju znati da na drugoj strani imaju nas koji smo zaduženi i izabrani kako bismo omogućili građanima sigurnost u zemlji i da mi ne sjedimo skrštenih ruku. Mi radimo na tome i poduzimamo određene korake da svi građani BiH budu sigurni i da se sigurno osjećaju. Znamo da se ruski uticaj vrši preko manjeg bh. entiteta, ali se mora znati da institucije BiH rade svoj posao.

A, što se tiče ranijih Dodikovih najava o nekakvim pozivima Oružanim snagama ja mislim da nema nijedne osobe, pa ako hoćete i političke u BiH koja može jednim pozivom to napraviti. Imao je Milorad Dodik nekoliko pokušaja pozivajući ljude iz RS da napuste Sarajevo, a zadnji put kad je to pokušao doživio je debakl, jer je naišao na odbijanje i odustao je od toga. Neke svoje ministre slao je od kancelarije do kancelarije da lobiraju. Oružane snage su stabilna snaga i nema nikakvih problema u njihovom djelovanju”, ocjenjuje ministar Helez.

Ministar Helez je prokomentirao i učestale Dodikove najave o otcjepljenju entiteta RS kao i tome koliko se sa sve učestalijim, izmišljenim izjavama o navodnim radikalnim grupama i tzv. ‘spavačima’ u BiH pokušava destabilizirati Bosna i Hercegovina.

“Te priče su sigurno pokušaj skretanja pažnje s teške situacije u RS gdje plate u većini slučajeva isplata plata uz izuzetak policije, te manjeg kašnjenja kod zdravstvenih radnika, kasni skoro mjesec dana. To je nešto što se teško može ustabiliti u RS i zbog toga se dižu tenzije. Međutim, treba jasno reći da nikakvog otcjepljenja neće biti zna se šta bi se desilo ako s e to pokuša. To bi bio kraj tog entiteta to je više nego sigurno.

Najveću štetu RS-u nanosi Milorad Dodik i ako RS nestane najprije će nestati zbog Milorada Dodika. Upravo Dodikova retorika i potezi osoba koje su i krivično gonjene i koji su doveli taj entitet u bezizlaznu situaciju,s kretanjem pažnje s pravih problema mogu da izazovu neki incident. Ponavljam po ko zna koji put, imamo svoje institucije koje se brinu o funkcioniranju države i imamo OSBiH koje se brinu o cjelovitosti BiH u njenim granicama i tu su jasne nadležnosti. Od SIPA-e, OSA-e, Granične policije, DKPT-a, znači to su sve institucije BiH koje brinu o sigurnosti građana BiH i nema problema u njihovom funkcioniranju.

Kada su u pitanju izjave o navodnim ‘ćelijama’ i ‘spavačima’ one su više rezultat politikanstva i onih koji ne žele dobro BiH, jer o tome ne postoji niejdan obavještajni podatak. S druge strane postoje podaci da ima par obuka u entitetu RS i ako to možemo nazvati nekim ‘nezdravim ćelijama’ to bi bilo to, a što se tiče nekih ‘islamskih ćelija’ nijedan obavještajni podatak to ne potvrđuje, to je priča koja služi dnevnoj politici i to znaju i države zapada i velike slike”, naglašava Helez.

Na konkretno i neizbježno pitanje, šta da sutra dođe do nekog incidenta u BiH iza kojeg stoji eventualno ruski faktor, a da on kao ministar odbrane sarađuje s ministrom sigurnosti Nenadom Nešićem, s obzirom na njegove stavove o slijeđenu politike Milorada Dodika, da li bi mogao vjerovati da bi ministar sigurnosti radio u interesu BiH, ministar Helez kaže:

“Niti ministar odbrane, niti ministar sigurnosti ne mogu sami djelovati, nego smo dio sistema koji mora raditi i funkcionirati u skladu s Ustavom BiH, tako da u nekim eventulanim incidentnim situacijama svi se mroamo držati ustavnih nadležnosti i obaveza, a ko ih prekrši onda je zakonski odgovoran”, zaključuje Helez.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79