HELEZ RAZBJESNIO NEŠIĆA: Salve uvreda na račun ministra odbrane BiH, spominje i Vučića

U političkoj areni Bosne i Hercegovine odigravaju se tenzije između ministra odbrane BiH Zukana Heleza i ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, zbog kontroverznih izjava o vojnim pitanjima. Helez je izazvao reakcije kada je iznio svoje stavove o ratovanju u inozemstvu te prijetio upotrebom Oružanih snaga BiH, što je naišlo na oštru osudu ministra Nešića.

“Ako se Zukanu Helezu ratuje, eno mu Afganistan, Sirija, neka bira, nećemo ga zaustavljati. Tuđa djeca neće biti njegovo topovsko meso. Posebno ne može prijetiti upotrebom Oružanih snaga BiH, SIPA, DGS jer sve te institucije u svom sastavu imaju po jednu trećinu Srba iz Republike Srpske”, rekao je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić povodom izjava ministra odbrane BiH Zukana Heleza.

Dodao je da posebno ne može dozvoliti prijetnje upotrebom Oružanih snaga BiH, SIPA i DGS, s obzirom na to da ove institucije imaju ravnotežan sastav, u kojem jedna trećina čine Srbi iz Republike Srpske.

“Jasno je da kao svaki mali i nedorasli političar, Helez želi fascinirati birače SDP-a time što će ‘prijetiti Srbiji'”, poručio je ministar Nešić. Dodao je kako bi bilo dobro da Helez posjeti Novi Pazar, Sjenicu, Tutin i osobno se uvjeri u napredak koji je ostvarila Srbija u infrastrukturi i brizi za svoje građane.

Nešić podsjetio je Heleza na članak 3.2.a. Ustava BiH, koji propisuje pravo entiteta da uspostave specijalne paralelne odnose sa susjednim državama. Republika Srpska je već iskoristila to pravo i uspostavila Sporazum o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom, što niko, pa ni Helez, ne može osporiti.

Komentirajući Helezove izjave u medijima, ministar Nešić je izrazio iznenađenje i nevjericu te istaknuo da je Helez iza kamera drugačija osoba koja hvaleći Srbiju i lidera Milorada Dodika, prepoznaje napredak i ekonomske projekte te ističe da je Srbija za BiH velesila u svakom pogledu. “Međutim, kada se upale kamere, vidimo drugog Zukana. Ko laže državu, lako mu je lagati narod”, zaključio je ministar Nešić.

Građani BiH očekuju od svojih političkih predstavnika da rade u interesu cijele zemlje i svih njenih građana, bez obzira na etničku ili političku pripadnost. Kako bi BiH napredovala prema europskim standardima, ključno je ostvariti političku stabilnost, uskladiti stavove te surađivati u zajedničkom interesu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79