Hercegovina se priprema za rekordnu turističku sezonu: Neum i Mostar na vrhuncu popularnosti

Turistička sezona u Bosni i Hercegovini obećava nove rekorde, posebno u Hercegovini, gdje su popularne destinacije poput Neuma i Mostara već suočene s velikim brojem posjetilaca. Turisti iz svih krajeva svijeta dolaze u našu zemlju, a nedavne promjene u cijenama boravišnih taksi dodatno su doprinijele privlačenju gostiju, čak i van ljetne sezone.

Rast popularnosti Hercegovine

Hercegovina, omiljena destinacija zbog blizine mora i planina, svake godine bilježi sve veći broj turista. Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona nedavno je usvojila nove cijene boravišnih taksi, prilagođene sezonskim periodima kako bi privukli posjetioce tokom cijele godine.

“Najviše boravišne takse su određene za glavnu sezonu, dok su van sezone niže, što omogućava privrednicima da snize svoje cijene i privuku veći broj turista,” objašnjava Emil Balavac, ministar turizma i zaštite okoliša HNK-a.

Neum i Mostar na vrhuncu sezone

U Neumu se očekuje rekordna sezona, s izvrsnim rezultatima već u predsezoni. Predsjednik Turističke zajednice Neum, Mato Matuško, ističe da su očekivanja za ljetne mjesece velika.

“Očekuje se da će sve biti popunjeno u špici sezone, a i postsezona već ima dobre rezervacije,” kaže Matuško.

Turistički radnici u Mostaru također su zadovoljni. Grad bilježi stalni priliv rezervacija, što je dovelo do povećanja broja turističkih vodiča. Amela Stovrag, koja se turizmom bavi dvije godine pored svog primarnog posla defektologa, provodi turiste, najčešće iz Latinske Amerike, kroz Stari grad.

“Turisti su oduševljeni, posebno kada obilaze hercegovačke ture koje uključuju Blagaj i Počitelj. Fascinirani su bogatom kulturom i historijom naše zemlje,” kaže Stovrag.

Ulaganja u seoski turizam i rast broja putnika

Osim urbanih destinacija, Hercegovina bilježi i rast potražnje za seoskim turizmom. Sve veći broj turista traži smještaj van gradskih gužvi, što dodatno doprinosi raznolikosti turističke ponude regije. Na mostarskom aerodromu također je zabilježen rast broja putnika, što potvrđuje povećani interes za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

Hercegovina se tako priprema za sezonu koja obećava biti najbolja do sada, sa svim naznakama da će turistički bum dodatno ojačati ekonomski rast i unaprijediti imidž Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79