Hibridi najviše rastu: Audi najslabiji na tržištu

Hibridi najviše rastu: Audi najslabiji na tržištu


Prodaja novih automobila tokom prvog tromjesečja 2024. godine ostvarila je rast od 4,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ukupno je prodano 2.768.639 novih automobila, pri čemu su najveći rast bilježili automobili s hibridnim pogonom.

Prema podacima Udruženja proizvođača vozila Europe (ACEA), prodaja novih automobila u EU-u pokazala je snažan početak godine, s rastom od 12,1 posto u januaru i 10,1 posto u februaru, dok je u martu zabilježen pad od 5,2 posto.

Najveći prodavač novih automobila u EU-u ostao je Volkswagen, dok su automobili s hibridnim pogonom postali sve popularniji.

U prvom tromjesečju 2024. godine prodano je 801.315 hibridnih automobila, što predstavlja rast od 19,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prodaja električnih vozila također je porasla za 3,8 posto, dok je prodaja plug-in hibrida povećana za 7,5 posto.

Dizelaši i vozila s benzinskim motorima bilježe manju prodaju u odnosu na prethodnu godinu. Prodaja dizelaša pala je za 10,6 posto, dok je prodaja benzinskih automobila smanjena za 1 posto.

Prošle godine je u Bosnu i Hercegovinu, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH uvezeno 240 električnih automobila, ukupne vrijednosti 18,6 miliona KM (uključujući dadžbine), što je 171 vozilo više u odnosu na godinu ranije kada je uvezeno 69 električnih automobila.

Za hibridna vozila, vlasnici su izdvojili oko 97,6 miliona KM. Uvezeno ih je prošle godine 1.512, od čega 1.150 novih i 362 polovna vozila. Godinu ranije, 2022., u BiH je uvezeno 610 hibridnih vozila.

osna i Hercegovina je pratila evropski trend, te je tokom prvih deset mjeseci 2023.godine uvezla 208 električnih vozila, u vrijednosti 13.767.358,33 KM, što je gotovo četiri puta više nego u istom periodu prethodne godine.

Samo za deset najskupljih uvezenih vozila plaćeno je nešto više od 648.641 konvertibilnih maraka dažbina.

Njemačka je i dalje najveće tržište automobila u EU-u, s rastom prodaje od 4,2 posto u prvom tromjesečju 2024. godine. Među zemljama u okruženju, Bugarska se ističe kao zemlja s najvećim rastom prodaje novih automobila od čak 46,8 posto.

Najviše prodavanih marki automobila u prvom kvartalu 2024. godine su Volkswagen, Toyota, Škoda, Peugeot, BMW, Renault, Dacia, Mercedes i Audi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija