Hiljade građana BiH u problemu: Ne mogu prijaviti prebivalište

Hiljade građana BiH u problemu: Ne mogu prijaviti prebivalište


Prema procjenama, desetine hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini, uključujući pripadnike romske populacije, suočavaju se s nemogućnošću prijave prebivališta i dobijanja ličnih dokumenata. Problem najviše pogađa socijalno ugrožene grupe, a ključni uzrok leži u nedostatku pravno validnih dokumenata zbog neregulisanog vlasništva.

Novinari BHRT-a istražili su kako unaprijediti trenutne zakonske odredbe koje ove osobe drže u pravnom limbu. Mnogi od njih, zbog ovih manjkavosti, ostaju bez osnovnih ljudskih prava, poput pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj pomoći.

Mirsad Bajramović, direktor Udruženja Zemlja djece u BiH, ističe jedan od najtežih slučajeva:

“Mi smo imali slučaj žrtve trgovine ljudima, radilo se o djetetu koje je tek napunilo 18 godina. On je bio u sigurnoj kući, ali je imao prebivalište u RS-u. Kada je odjavio prebivalište u RS, nije mogao prijaviti novo prebivalište jer nije imao stambenu jedinicu,” pojasnio je Bajramović, ukazujući na urgentnost problema.

Zlatan Begić, profesor Pravnog fakulteta u Tuzli, objašnjava da Zakon o prebivalištu državljana BiH postavlja imperativne uslove, zbog kojih određeni pojedinci ne mogu prijaviti prebivalište:

“Ako neko ne može prijaviti prebivalište, automatski mu se uskraćuje čitav niz drugih prava,” ističe Begić.

Ove prepreke najviše pogađaju romsku zajednicu, gdje zbog neregulisanog vlasništva, mnogi nemaju potrebne dokumente. Projekti poput USAID/INSPIRE programa rade na izmjenama zakona kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe ovih marginaliziranih grupa i prevenirala trgovina ljudima.

“Cilj nam je da izmjenama zakona doprinesemo zaštiti ovih populacija i umanjimo rizik od trgovine ljudima,” rekao je Jasmin Bešić, direktor programa.

Zagovaranje za izmjene i dopune Zakona o prebivalištu nastavit će se do kraja godine u okviru projekta “Svjetionik slobode,” s ciljem unapređenja ljudskih prava za socijalno marginalizirane skupine u BiH



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija