Hitna intervencija za Fond solidarnosti: Gavrankapetanović-Smailbegović upućuje prijedlog o finansiranju

Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović

Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, istupila je sa zahtjevom za hitnu intervenciju radi osiguravanja sredstava za Fond solidarnosti.

Njezina inicijativa, kojom predlaže izmjene i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, za cilj ima alocirati 6,65 posto ili 150 miliona KM za stabilno funkcioniranje Fonda solidarnosti.

Ovim bi se prijedlozima napokon riješio dugogodišnji problem financiranja Fonda namijenjenog za liječenje teško oboljelih unutar FBiH.

Gavrankapetanović-Smailbegović naglašava da je Vlada FBiH u proteklom razdoblju zanemarivala svoju obvezu budžetiranja i izdvajanja sredstava za Fond solidarnosti u skladu sa zakonskim propisima o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine. Prema tim zakonima, sredstva bi trebala biti izdvajana iz budžeta u istom iznosu kao i ona prikupljena kroz doprinose za zdravstveno osiguranje. No, prema izvještajima Ureda glavnog revizora FBiH, izdvajanja su bila znatno manja od zakonom propisanih, često manje od 20 posto propisanog iznosa.

Iako je za ovu godinu planiran transfer od 50 miliona KM za Fond solidarnosti, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine, taj iznos i dalje je nedovoljan. Njegova relativno mala vrijednost, manje od trećine sredstava koja Vlada treba osigurati, stvara ozbiljne poteškoće u funkcioniranju Fonda.

S obzirom na hitnost situacije, kao i na dugotrajne liste čekanja i neispunjene obveze prema pacijentima kojima je odobreno korištenje sredstava Fonda solidarnosti, Gavrankapetanović-Smailbegović je inzistirala na hitnoj proceduri u donošenju odluke o njezinom prijedlogu. Potrebno je brzo djelovanje kako bi se osigurala stabilnost Fonda i pružila pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79