HNS odustaje od bojkota izbora: Čović svoju šansu vidi u Bećiroviću?

Priča o bojkotu izbora od stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora očigledno je izgubila na snazi. Govori to i posljednja analiza mostarske redakcije “Večernjeg lista”, bliske HDZ-u.

U tekstu pod naslovom “Hrvati mogu do Predsjedništva ako Bošnjaci budu imali dva kandidata” analizira se mogući scenarij po kojem bi kandidat ispred stranaka okupljenih oko HNS-a bio pobjednik u utrci za člana Predsjedništva BiH. O nezakonitosti narednog izbornog procesa o kojem su prohadezeovski mediji prethodnih mjeseci uporno pisali u ovom tekstu nema niti riječi.

“Večernji list” ističe da je za sada jedino poznato da će se u utrci za državno Predsjedništvo naći aktuelni predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji “objektivno ima najviše izgleda ugurati se u Predsjedništvo zbog velike stranačke baze, ali i potpore koja se toj stranci daje unutar redova Islamske zajednice”, te da je SDA optužbe za korupciju, sudske procese i američke sankcije uspjela kompenzirati “poznatom igrom na prijetnje, strah i nesnošljivost prema ‘neprijateljima’ države i Bošnjaka”.

“Ovaj put to su bili svi oni koji bi se eventualno ohrabrili razgovarati o izmjenama Izbornoga zakona i tako spriječiti scenarij po kojemu bi bošnjačke stranke na sljedećim izborima trebale Hrvate posve izbaciti iz državnog Predsjedništva BiH ili pak prilikom izbora hrvatskog Kluba Doma naroda Parlamenta FBiH. Uostalom, to se pokušalo već 2018, pa je za očekivati kako će se sličan scenarij ponoviti na općim izborima ove godine. No takvi bi se planovi eventualno mogli promijeniti uz eventualni pritisak na političko Sarajevo ili pak postojanje stvarne konkurencije. Sve će ovisiti o odnosu SDP-a, Naše stranke te Naroda i pravde koji su u koaliciji u Sarajevskoj županiji te Gradu, odnosno hoće li pristati na igru SDA o podjeli plijena otetoga od Hrvata”, piše “Večernji list” i dodaje da bi kandidatura Bećirovića ispred “Trojke” oslabila poziciju Izetbegovića i time otvorila “značajan prostor Hrvatima da upravo u takvim okolnostima izaberu svog člana Predsjedništva BiH”.

“Njegova (Bećirovićeva, op. SB) najveća prednost je u činjenici što je najveće uporište SDP-a u Tuzli, odakle dolazi. Na posljednjim izborima imao je tek 18.000 glasova manje od Džaferovića uz tek potporu SDP-a BiH, a sada se može očekivati mnogo više glasova oporbe u slučaju ako bude jedinstvena. U takvim će okolnostima jako teško SDA moći angažirati ‘pričuve’ kako bi pogurao Komšića kao člana državnog Predsjedništva. Naime, Izetbegović posve sigurno neće biti spreman kockati se s nekoliko tisuća glasova ‘prednosti’ i istodobno gurati drugog kandidata. To otvara značajan prostor Hrvatima da upravo u takvim okolnostima izaberu svog člana Predsjedništva BiH. Čak i unatoč tome što će Komšić, koji je već najavio kandidaturu, cijelu kampanju voditi potičući netrpeljivost prema Hrvatima i hrvatskim kandidatima za Predsjedništvo BiH”, zaključuje se u analizi “Večernjeg lista”, prenosi Slobodna Bosna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79