Hoće li država obuzdati poskupljenja?

Pred parlamentarcima su danas prijedlozi zakona o smanjenju PDV-a na osnovne životne namirnice i ukidanju naplate akcize na gorivo

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona o smanjenju poreza na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice i ukidanje naplate akcize na gorivo zakazana je za danas.

Zahtjev za razmatranje prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV-u po hitnom postupku uputili su poslanici SNSD-a koji navode da je, radi poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima globalne inflacije i poremećaja na tržištu, potrebno uvesti nižu stopu PDV-a i tako uticati na smanjenje cijena osnovnih proizvoda i lijekova.
35 feninga

– Što se tiče inicijative za PDV, vidim po signalima da dosta kolega nije komforno zato što se radi o hitnoj proceduri, jer to onda isključuje amandmansko djelovanje. Neki od nas bi htjeli tu dodati proizvode koji zaslužuju veću stopu PDV-a, a također dodati neke proizvode koji zaslužuju nultu stopu. Očekujem da će to otići u skraćenu proceduru, kaže Damir Arnaut iz Kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok.

Poslanici bi, po hitnom postupku, trebali razmatrati i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se traži ukidanje naplate akcize na gorivo, što bi smanjilo maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga. Prijedlog izmjena stiže iz SDP-a. Šef Kluba SDP-a Saša Magazinović kaže da bi bilo mnogo bolje da su institucije vlasti reagovale na vrijeme, ističući da je bolje reagovati bilo kada nego nikad.

U prvom čitanju poslanici bi trebali razmatrati i prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH čiji predlagač je Denis Zvizdić (NiP)

– Jer, šta je alternativa? Da gorivo ostane skuplje 30-45 feninga. Bilo bi dobro da su institucije vlasti ovo predložile, a ne opozicija, ali kako je, tako je. Očekujem podršku prijedlogu ukidanja akciza, odnosno momentalnog pojeftinjenja, usput će to rezultirati pojeftinjenjem one robe i usluga na čije formiranje cijene utiče cijena goriva, kaže Magazinović.

Arnaut navodi da u razgovorima sa kolegama iz drugih klubova nije primijetio da postoji bilo kakav otpor prema ovom prijedlogu, te očekuje da on bude podržan.

– Ne radi se o ukidanju akciza, već o moratoriju na akcize. Zaista to podržavam, jer da je aktuelna vlast uspjela iskoristiti te akcize za jednu masovnu gradnju autocesta, onda bi imala argumentaciju da to koristi poljoprivrednicima, drugim granama privrede u BiH. Međutim, uzimajući u obzir da se akcize masovno prikupljaju već godinama, a da gradnja autocesta napreduje puževim koracima, ovo je u kombinaciji sa enormnim rastom cijena energenata na svjetskom tržištu zaista ne samo opravdano nego i neophodno za zdravlje bh. ekonomije, kazao je Arnaut.

Šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović ranije je potvrdio da će ovaj klub podržati izmjene zakona koje se tiču ukidanja akciza na određeni period. Osmanović je najavio da će SDA djelovati u interesu građana, zbog čega smatra da će se najvjerovatnije ići u smjeru da se akcize ukinu na šest mjeseci ili godinu.

– Na taj način bismo vidjeli kakav će biti efekat, ali tako ne možemo pristupiti kada je u pitanju izmjena Zakona o PDV-u, koju predlaže SNSD, jer o njemu nema stava Upravnog odbora UIO, rekao je Osmanović.

Što se tiče PDV-a, Magazinović naglašava da, ako se iko zalagao za diferenciranu stopu PDV-a, to je bio SDP i to je radio godinama. Podsjeća i da je u nekoliko navrata falio jedan ili nekoliko glasova.

– Da li ovaj zakon odražava sve naše stavove, to ćemo iskomunicirati na samoj sjednici, kaže Magazinović.
Poziv poslodavaca

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović najavljuje da će ova stranka danas razgovarati o svim pitanjima koja se tiču ekonomije i poboljšanja života, ali i da će SDS možda imati drugačije stavove i prijedloge koji bi trebali da konkurišu onima s dnevnog reda.

Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je poslanike da usvoje Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH i ukinu akcize na naftu i naftne derivate. Početkom sedmice hrvatska Vlada je također fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila akcize na dizel i benzin.

Treba kazati da se za danas zakazana sjednica održava u nešto hladnijim prostorijama nego obično. Naime, Služba za zajedničke poslove BiH obavijestila je 4. marta sve institucije smještene u objektu PSBiH o prestanku rada sistema grijanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79