Hoće li državni Parlamentarci danas smijeniti Zukana Heleza i Stašu Košarca iz Vijeća ministara BiH?

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra dvije poslaničke inicijative koje se odnose na rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministara Staše Košarca i Zukana Heleza.

Poslanici: Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grković, Šerif Špago, Darko Babalj i Safet Kešo uputili su inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Vijeću ministara BiH Staše Košarca.

Smatraju da, kako su naveli u obrazloženju, Staša Košarac, zbog povezivanja s porodičnim nasiljem, nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i vrši funkciju zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Istaknuli su da javno svjedočenje Sanje Stanković pred Istražnom komisijom Predstavničkog doma PSBiH o korupciji u pravosuđu o porodičnom nasilju od strane njenog bivšeg supruga Staše Košarca i odbijanju institucija kojima se obratila da je zaštite, jeste eklatantan primjer ignorisanja nasilja nad ženama od strane institucija u BiH.

Trebala bi biti razmatrana i inicijativa poslanika: Sanje Vulić, Obrena Petrovića, Nebojše Radmanovića, Ljubice Miljanović, Milorada Kojića, Milana Petkovića, Miroslava Vujičića i Čedomira Stojanovića za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH – smjenu ministra odbrane BiH Zukana Heleza u Vijeću ministara BiH.

U obrazloženju inicijative se, između ostaloga, navodi da su izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra odbrane izazivale i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti.

– Uzimajući u obzir niz negativnih postupaka ministra kojim se skoro svakodnevno narušava ugled i kredibilitet ministarstva i Vijeća ministara BiH, izaziva panika i stvara atmosfera straha, te osnovane sumnje da bi mogao ponoviti krivično djelo za koje je već osuđivan, potpisnici ove inicijative zahtjevaju smjenu ministra Heleza – navedeno je u obrazloženju.

Poslanici bi se, u drugom krugu glasanja, trebali izjasniti o zahtjevu poslanika Denisa Zvizdića da se Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predloženim zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, javnost rada, finansiranje i sva druga pitanja u vezi sa osnivanjem i funkcionisanjem Vrhovnog suda BiH kao najvišeg kasacionog suda u BiH, koji osigurava dosljedno tumačenje prava na teritoriji cijele BiH.

Između ostalog, definirano je da su odluke Vrhovnog suda konačne i obavezujuće.

Predstavnički dom bi se, u drugom krugu glasanja, trebao izjasniti i o zahtjevu poslanika Nihada Omerovića da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima razmatra po hitnom postupku. Poslanici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji su predlagači poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH u 2022, te Izvještaj o provođenju Općih izbora 2022. godine.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o potvrđivanju Odluke Predsjedništva BiH o postavljenju na dužnost profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta za koja je predviđen čin generala u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79