Hoće li porasti i invalidnine u FBiH?

Foto: Freepik

Udruženja osoba s invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine poručili su delegatima Doma naroda Parlamenta FBiH da imaju priliku da, kako su naveli, isprave nepravdu koja im se čini u posljednjih 13 godina.

Kako su saopćili iz Vijeća organizacija osoba s invaliditetom i Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo, izmjenama zakona 2009. utvrđeno je da osnovica za izračunavanje prava iznosi 80 posto od najniže plaće u FBiH. Izmjenam zakona 2016. je osnovica na prijedlog, kako su naveli, Vlade FBiH fiksirana na 274 KM. Obrazložili su zašto su im spomenute odluke neprihvatljive.

“Ovim se postiglo da rast najniže plate ne utječe na prava koja imaju osobe s invaliditetom, što se ne odnosi na ostale korisnike budžetskih sredstava. Opće je poznato da je minimalna plata više puta rasla, da je inflacija utjecala na rast troškova života, a osobe s invaliditetom i dalje imaju samo 274 KM kojima bi trebale finansirati stalnu podršku i pomoć druge osobe. Svima je jasno da je to nemoguće”, konstatovali su.

Svjesni, kako su naglasili, teške situacije u kojoj se nalaze osobe s invaliditetom, u martu prošle godine su pokrenuli inicijativu da se ovaj zakon izmijeni kako bi se i osobama s invaliditetom omogućilo povećanje naknada i dostojanstveniji život. No, tvrde da je vlast odbila njihovu inicijativu.

“Nažalost, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Vlada FBiH odbili su ovu inicijativu i time, kao i obično, svrtstali se na stranu onih koji zbog predrasuda ili nekih drugih razloga ne žele osigurati dostojanstveniji život osobama s najtežim invaliditetom”, ukazali su.

Prethodno navedeno su istakli kao razlog da se obrate zastupnicima u Parlamentu FBiH da kao ovlašteni predlagači pokrenu donošenje ovog zakona. Zakon su predložili, kako su ukazali, Irfan Čengić (SDP) i Jasminko Kapić (SDP). Napomenuli su da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH u julu prošle godine usvojio navedene izmjene. Očekuju od Doma naroda da usvoji prijedlog izmjena zakona u istom tekstu kako bi izmijenjeni zakon stupio na snagu.

“Od glasanja delegata u Domu naroda zavisi da li će se nepravda, koju osobe s invaliditetom već duže vrijeme trpe, ispraviti ili će osobe s invaliditetom i dalje ostati na marginama društva”, poručili su.

Nakon toga, u Vijeću organizacija osoba s invaliditetom i Koordinacionom odboru udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo očekuju od entitetske vlade da pristupi izradi novog zakona za ovu populaciju kojim će se dodatno njihova unaprijediti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79