Foto: Fena
Hoće li poslodavci isplatiti pomoć radnicima prema novoj Uredbi Vlade FBiH?

Hoće li poslodavci isplatiti pomoć radnicima prema novoj Uredbi Vlade FBiH?


Vlada Federacije BiH donijela je Uredbu o isplati pomoći radnicima s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Ovom Uredbom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavaca, dinamika isplate i način realizacije.

Prema Uredbi, poslodavci mogu isplatiti pomoć radnicima u maksimalnom iznosu do 2.768 KM, ili manji iznos u skladu s njihovim financijskim mogućnostima.

Pomoć se može isplatiti u do šest tranši ili jednokratno, a pravo na isplatu imaju svi zaposlenici koji su u radnom odnosu na dan donošenja akta poslodavca kojim se uređuje iznos, datum isplate, broj tranši i uslovi isplate.

Poslodavci su obavezni dostavljati izvještaje o isplatama pomoći Poreznoj upravi FBiH, koja zatim prosljeđuje zbirne podatke Federalnom ministarstvu finansija.

Ova Uredba stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja u Službenim novinama FBiH, a prestaje važiti 31. decembra 2024. godine.

Vlada FBiH naglašava da je isplata pomoći neoporeziva i ima za cilj povećanje kupovne moći radnika i socijalne pravde, posebno za zaposlene s najnižim primanjima. Također, poslodavcima se pruža prilika da pomognu radnicima bez dodatnog poreznog opterećenja, što bi moglo doprinijeti zadržavanju radnih mjesta i smanjenju fluktuacije radnika.

Međutim, iako Uredba omogućava poslodavcima isplatu pomoći, ona ne propisuje obavezu isplate, ostavljajući odluku na poslodavcima u skladu s njihovim financijskim mogućnostima i poslovnim politikama.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija