Hoće li SDA će ‘ganjati’ zastupnike da ne glasaju za Vukoju?

Hoće li SDA će ‘ganjati’ zastupnike da ne glasaju za Vukoju?


Funkcija suca Ustavnog suda BiH ostala je upražnjena nakon što je Mato Tadić napustio dužnost u kolovozu 2022. godine.

Povjerenstvo za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Federalnog parlamenta danas je s devet glasova “za” i jednim “protiv” utvrdilo prijedlog da Marin Vukoja bude izabran za suca Ustavnog suda BiH. Ovaj prijedlog će Zastupnički dom potvrditi na sjednici zakazanoj za 28. svibnja.

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma i predsjednik Povjerenstva, Mladen Bošković, naglasio je da je Vukoja predložen u skladu s Ustavom BiH, Poslovnikom Zastupničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Članovi Povjerenstva koji su glasali “za” su Mladen Bošković (HDZ), Aner Žuljević (SDP), Goran Opsenica (HDZ BIH-HNS), Senad Subašić (SDP), Dajana Frljić (HDZ BIH-HNS), Irfan Durić (NES), Elzina Pirić (PDA), Dragan Mioković (Naša stranka), Rasim Smajlović (Povjerenje, NIP, SPU) i Petar Galić (HNP), dok je Eldar Čomor (SDA) glasao “protiv”.

Dragan Mioković, član Povjerenstva iz Naše stranke, potvrdio je da je procedura izbora provedena u skladu s propisima, ali je istaknuo da je izbor suca politička odluka, budući da kompletnu proceduru provodi Povjerenstvo za izbor i imenovanje, a potvrđuje Zastupnički dom. Eldar Čomor iz SDA naglasio je da je izbor Vukoje rezultat političkog utjecaja, a ne stručnog bodovanja.

Opozicija tvrdi da su građani već 14 mjeseci svjedoci političkog izbora te da struka nije bila ta koja je birala i bodovala Vukoju. Opozicija planira utjecati na zastupnike drugih stranaka da ne glasaju za Vukoju na sjednici Zastupničkog doma 28. svibnja, smatrajući da je predlaganje samo jednog kandidata “nametanje, a ne izbor”.

Na današnjoj sjednici Povjerenstva također se očekuje izjašnjavanje o izboru novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma, za kojeg je predložen zastupnik Naše stranke Dragan Mioković, nakon što je Mirjana Marinković-Lepić dala ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Na dnevnom redu su i imenovanja zamjenika direktora Agencije za bankarstvo FBiH, članova u Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i Zajedničku komisiju za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH, te osnivanje i imenovanje članova Zajedničke komisije za provođenje procedure u vezi s imenovanjem glavnog revizora i njegovog zamjenika.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija