Hoće li se obaveza služenja vojnog roka vratiti u BiH?

Hoće li se obaveza služenja vojnog roka vratiti u BiH?


Od 1. januara 2025. godine Hrvatska vraća obavezu služenja vojnog roka, dok će Srbija to učiniti iste godine, nakon što osigura administrativne i logističke uslove. U Hrvatskoj će vojni rok trajati dva mjeseca, dok će u Srbiji trajati 75 dana.

Političari često koriste ove teme za podizanje tenzija, posebno u jeku predizbornih kampanja.

Međutim, vojni eksperti ukazuju na znatno drugačije okolnosti danas u odnosu na devedesete. Berko Zečević, vojno-politički analitičar, smatra da potezi Hrvatske i Srbije nisu motivisani prijetnjama po regiju, već unutrašnjim političkim potrebama tih zemalja.

“Riječ je o očekivanim potezima, posebno u kontekstu dugotrajnog rata u Ukrajini, gdje previranja ukazuju na uspostavljanje novog globalnog balansa snaga. Ovi potezi ne ugrožavaju sigurnost BiH,” kaže Zečević za Akta.ba.

Zečević ističe da Oružanim snagama BiH treba modernizacija i reorganizacija, posebno na temelju iskustava iz sukoba u Ukrajini i Azerbejdžanu. Naglašava kako EU i NATO garantiraju stabilnost i spriječavanje većih sukoba u regiji, osim u slučaju nepredvidivih promjena u Ukrajini, za koje trenutno nema izgleda.

Zečević također skreće pažnju na važnost poboljšanja obuke ne samo vojnika, nego i službi za krizne situacije. Trenutna kriza izazvana ciklonom Boris u zapadnoj Evropi ukazuje na potrebu za visoko obučenim centrima za reagovanje na različite krize.

“Obuka vojske i kriznih službi često ima preklapanja, a s obzirom na globalne izazove, potrebni su nam profesionalni centri za obuku kako bi odgovorili na sve složenije krizne situacije,” zaključuje Zečević.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija