Hoće li se PDV-a osloboditi građani BiH koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje

Hoće li se PDV-a osloboditi građani BiH koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje


Državnoj vlasti upućen je prijedlog za oslobađanje PDV-a na kupovinu prve stambene nekretnine u novogradnji u Bosni i Hercegovini. Ova mjera bi omogućila građanima koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje značajne uštede.

Predloženo je oslobađanje PDV-a za 40 metara kvadratnih po osobi, s dodatnih 15 metara kvadratnih za svakog člana domaćinstva. Tako bi, na primjer, četveročlana porodica mogla ostvariti subvenciju na stan od 85 metara kvadratnih.

Međutim, postoji dilema oko načina oslobađanja PDV-a: da li bi kupci trebali biti oslobođeni PDV-a prilikom same kupovine ili bi im se izvršio povrat poreza nakon kupovine? Uprava za indirektno oporezivanje BiH preferira povrat PDV-a, no to može biti komplikovan i dugotrajan proces.

Neki smatraju da bi izmjene Zakona o PDV-u omogućile jednostavnije oslobađanje prilikom kupovine, čime bi se izbjegle kompleksne procedure. Na primjer, oslobađanjem PDV-a na nekretninu vrijednu 100.000 KM, kupci ne bi plaćali 17.000 KM PDV-a, što bi znatno smanjilo troškove.

Svi koji žele iskoristiti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do izmjena Zakona.

Očekuje se da će ova mjera učiniti tržište stambenih nekretnina cjenovno pristupačnijim, posebno u Sarajevu, gdje je problem cjenovne nepristupačnosti najizraženiji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija