Hoće li vlasti reagovati na gašenje nacionalne univerzitetske biblioteke?

Hoće li vlasti reagovati na gašenje nacionalne univerzitetske biblioteke?


Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine mogla bi se uskoro zatvoriti, a mnogi to možda ne bi ni primijetili. Iako u državi ima sredstava za mnoge projekte, za nauku i kulturu je novca najmanje od završetka rata.

Malo ko je zabrinut zbog problema s kojima se suočavaju naučne i kulturne institucije, koje su često ponižene i prisiljene da traže pomoć za svoj opstanak.

Kako je moguće da se to desi u zemlji koja se ponosi svojom kulturnom raznolikošću? Očigledno je da u Bosni i Hercegovini nedostaje strategije i planiranja, dok populizam i samoobmana prevladavaju.

Trenutna vijest koja kruži Sarajevom je da je Nacionalna i univerzitetska biblioteka pred gašenjem. Ovo postaje još paradoksalnije kada se sjetimo da je biblioteka već jednom bila gotovo uništena tokom rata, kada je granatiranjem sa srpskih položaja uništeno oko 90 posto njenog fonda.

Svake godine, 25. i 26. augusta, prisjećamo se tog razaranja i pričamo o herojskim naporima pojedinaca koji su spašavali knjige. Međutim, ubrzo zaboravljamo na biblioteku koja preživljava zahvaljujući povremenim grantovima.

Sramotno je što mnoge kulturne institucije u Bosni i Hercegovini već decenijama trpe sličnu sudbinu. Političke odluke su ih prepustile jednom narodu i jednom gradu, Sarajevu. Vladajuće stranke iz drugih dijelova zemlje, poput Banje Luke ili Mostara, nisu pokazale interes za ove institucije, dok ni političari iz Sarajeva nisu učinili dovoljno da ih zaštite. Institucije su prisiljene da se oslanjaju na grantove ili projektne pomoći kako bi isplatile plate i održavale zgrade.

Primjer toga je zatvaranje Zemaljskog muzeja od 2012. do 2015. godine. Trenutno je i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine u teškoj situaciji, jedva pokrivajući troškove režija. U očaju, vlasti Kantona Sarajevo donijele su zakon o privremenom preuzimanju finansiranja sedam kulturnih institucija. Ipak, i pored tog zakona, za Nacionalnu biblioteku novca nema, zbog čega je pred gašenjem.

Očigledno je da je sistem postavljen na način koji ne funkcionira. Kantoni privremeno finansiraju institucije jer država nije sposobna ili ne zna kako osigurati njihovo državno finansiranje.

Na kraju, Nacionalna biblioteka može se ugasiti, a mnogi to neće ni primijetiti jer je nisu primjećivali ni do sada. Hoće li vlasti konačno reagovati i spasiti ovu vitalnu kulturnu instituciju ili ćemo je zauvijek izgubiti?



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija