Foto: Klix.ba / Screenshot
Premijer KS Nihad Uk: Mladi neće dobiti dodatnih 5.200 KM za stanove

Premijer KS Nihad Uk: Mladi neće dobiti dodatnih 5.200 KM za stanove


Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, izjavio je danas da mladi koji su uspješno prošli konkurs za subvenciju stambenog pitanja neće dobiti obećani dodatni iznos od 5.200 KM.

Naime, ranije je tokom godine Skupština Kantona Sarajevo glasala za dodjelu ovog iznosa.

Mladi koji su na konkursu ostvarili pravo na 4.800 KM, nadao se da će tokom godine primiti i preostalih 5.200 KM, čime bi ukupan iznos subvencije iznosio 10.000 KM. Međutim, kako je premijer Uk danas pojasnio, daljnjih isplata neće biti.

“Vlada KS je pred kraj prošle godine isplatila puni iznos koji je u tom trenutku bio, a to je nešto manje od 5.000 KM. U ovu godinu smo ušli sa nezadovoljnim korisnicima tog programa. Na jednoj od skupština usvojena je inicijativa da se pronađu modusi da se isplati i drugi iznos kakav očekuju ti korisnici.”, kazao je Uk.

Na pitanje novinara Klix.ba o mogućnosti dodatne isplate, Uk je odgovorio: “U ovom trenutku nema finansijskih sredstava za to, ali ni zakonskog uporišta.”

Dodatno, upitan zašto su vrata radionice za osobe s poteškoćama u razvoju zatvorena, Uk je pojasnio: “Zakonski, više nema osnova za radno-okupacionu terapiju u Mjedenici kao što je to bilo ranijih godina. Radi se o osobama starijim od 25 godina, a zakonski ne mogu nastaviti primati dozvole preko ministarstva, kao do sada. Vlada KS odlučila je da ovu brigu prepusti specijaliziranoj nevladinoj organizaciji dok se ne nađe sistemsko rješenje.”

Premijer dodaje da su tehnički razlozi zatvaranja radionice trenutni: “To nije škola, ovo je samo pauza u radu. Radionica će nastaviti s radom nakon administrativne pauze.” Također je potvrdio da dva dosadašnja uposlenika koji su radili s ovim osobama neće biti otpuštena, već će biti raspoređena u zavod Mjedenica, a kvalitet usluga će ostati na istoj razini zahvaljujući angažmanu udruženja koje će preuzeti pružanje usluga.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija