Hodžić kritizira izborni sistem: Svaki drugi Bošnjak u Republici Hrvatskoj ne može glasati

Hodžić kritizira izborni sistem: Svaki drugi Bošnjak u Republici Hrvatskoj ne može glasati


Kandidat bošnjačke nacionalne manjine u XII. izbornoj jedinici, Armin Hodžić, danas je predstavio svoj izborni program u Dubrovniku, ističući nelogičnosti izbornog sistema za nacionalne manjine, posebno za Bošnjake.

Hodžić je naglasio da je gorući problem nedostatak mogućnosti glasanja za Bošnjake koji nisu upisani u birački popis XII. izborne jedinice, budući da se neki Bošnjaci ne mogu identificirati kao “Muslimani” u popisu stanovništva. Istaknuo je da su Bošnjaci druga najbrojnija nacionalna manjina u Hrvatskoj, ali dijele izbornu jedinicu s još četiri drugih manjina, što smatra nepravednim i neracionalnim.

Dodatno, istaknuo je potrebu unaprjeđenja infrastrukture bošnjačkih organizacija, ali i osnovne infrastrukture u mjestima gdje su Bošnjaci zastupljeni. Hodžić je upozorio na nepristupačnost osnovnih životnih uslova poput struje i vode u nekim mjestima kao što su Gunja, Vojnić, Cetingrad, Sisak i Petrinja.

Nadalje, istaknuo je ulogu bošnjačke manjine kao mosta saradnje između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te je naglasio potrebu za unapređenjem odnosa između ove dvije države.

Hodžić je izrazio nadu da će bošnjačka manjina nakon devet godina ponovno imati autentičnog predstavnika u Hrvatskom saboru te je istaknuo podršku koju je dobio od svih bošnjačkih organizacija, udruženja i vijeća.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija