Horor u Rijeci: Šokantan razgovor u socijalnom uredu gdje zaposlenica prijeti djetetu

Horor u Rijeci: Šokantan razgovor u socijalnom uredu gdje zaposlenica prijeti djetetu


U emisiji “Provjereno” prikazana je uznemirujuća snimka razgovora između zaposlenice u sistemu socijalnog rada i maloljetnog djeteta, postavljajući pitanje pristranosti i nepravilnosti u radu Područnog ureda za socijalnu skrb Rijeka.

Zaposlenica, koja nije psihologinja ili pedagoginja, već teologinja, voditeljica je nadzora čije se mišljenje ključno uzima u obzir prilikom dodjele skrbništva.

“Recimo, jedan detalj, da ga je otac vodio pred popravni dom i rekao mu da će tu živjeti ako i dalje bude odbijao kontakte s njim. Kad je, recimo, dijete odbilo jesti nešto jer mu nije bilo fino – to je iskaz djeteta dan u Centru za socijalnu skrb – da mu je otac kašikom skoro izbio zube”, priča majka za “Provjereno” i dodaje:

“Preporuka vještaka je da nije preporučljivo da dijete odlazi na susrete s ocem nasamo, bez stručne osobe i nadalje da se ocu preporučuje kontinuirani tretman za mentalno zdravlje”.

Razgovor je sačuvala majka djeteta, a zaposlenica, prijetila je djetetu smještajem u dom te mu sugerirala da će ga vještačiti i staviti na aparate ako ne bude željelo viđati oca.

“Može se čak dogoditi da tata ide još korak dalje pa da traže da te izdvoje iz porodice, da kaže da te mama manipulira. Pa da te smjeste na neko vrijeme u nekakav dom”, riječi su voditeljice nadzora nakon kojih dijete počinje plakati. Kaže kako ne želi ići u dom i da nije krivo što otac nije dobar otac i da ga se jako boji, a ona mu odgovara:

“A zašto ga se bojiš? Je l‘ tvoj tata pije? Je l‘ konzumira alkohol? Je l‘ puši? Dobro. Samo ti je agresivan?”, a onda nastavlja: “On će biti tata cijeli život. Ne možeš imati drugog tatu, samo njega. Ako tata nije dobar, onda ćemo tatu strpati u dom. Može tako?”.

Majka tvrdi da je djetetov otac u prisnom odnosu s drugom voditeljicom nadzora istoga ureda, a “Provjerenom” je ustupila i njihovu prepisku mailom te snimku razgovora u kojima oboje, u negativnom tonu, komentiraju djetetovu majku.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija