Hrabri mladi za ponosnu Bosnu i Hercegovinu

Hrabri mladi za ponosnu Bosnu i Hercegovinu


Bosna i Hercegovina, moja, tvoja, naša, i svih onih koje se osjećaju kao Bošnjaci i Hercegovci. Jedna jedina, postojana od stoljeća desetog, od pokrajine do kraljevine, republike pa sve do jedinstvene, ustavne, međunarodno priznate države.

Trpila udarce, trpila rasula, uništavanja do pepela, dizala se iz plamena ponovo. Bosna i Hercegovina je ona koju otimaju i prisvajaju, ona čije parče zemlje žele u svojim granicama svi oni koji su stoljećima unazad bili joj kamen spoticanja. Svoju jačinu pokazala je devedesetih kad su se njeni sinovi i kćerke borili za nezavisnost. Pokazala hrabrost kad su joj svi okretali leđa.

Pokazala ljubav kad je zauzvrat dobila nemilosrdne barikade, slavila i pjevala kad su rijeke suzama natopljene bile. Drčno se suprotstavila uništavanju i minimaliziranju njene historije. Iz Srednjovijekovne Bosne pa sve do Osmanskog carstva, preko SFRJ-a bila postojana i prkosna. Zbog toga, zbog svih onih koji su mahali njenim obilježjima kroz historiju Ona proslavlja svoj 1. mart, dan kada je još jednom dokazala da joj hrabrost ne manjka. Njen temelj, njeni mladi i njena budućnost 1. marta mirnom šetnjom pokazuju da Bosna i Hercegovina ima budućnost.

Vijeće mladih Kantona Sarajevo je organizovalo šetnju ovog historijskog dana od 12:00 do 15:30 sati gdje su pokazali da smo svi za našu Domovinu, za našu plavo-žutu teritoriju, te da ćemo uvijek biti za ono što su naši preci ostavili u amanet. Zajedničkim snagama su poručili da vole i poštuju svoju Domovinu. Preko stotinu mladih je mahalo zastavom naše Bosne i Hercegovine, uzvikivalo ime svoje Domovine i pokazalo da ova država ima svoje mlade.

Ponosno, ustrajno i hrabro su stajali na Trgu djece opkoljenog Sarajava, a članovi Vijeća mladih Kantona Sarajevo su počasno položili vijenac i tim činom odali počast svim žrtvama.

Kraj događaja su ispratili mladi pjevači Mustafa Bidzan i Mehmed Mašić, koji su uz zvuke gitare pjevali pjesme koje su obilježile historiju Bosne i Hercegovine. O ovom danu govor su držali i predsjednica Vijeća mladih Kantona Sarajevo Naida Mehanović, Rijad Ahmetović i predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata „Svijetlost“ Amerisa Ahmetović.

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija