Hrvati otkrili novu, izrazito zaraznu podvarijantu omikrona!

Nakon što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, iz HZJZ-a stiže potvrda da je podvarijanta otkrivena i u Hrvatskoj.

Kako je potvrdila zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić-Šimetin za N1, u Hrvatskoj imaju jedan potvrđeni slučaj zaraze varijantom BA.2.

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od prijašnjih sojeva, ali ne izaziva jače simptome, prenijeli su slovenski mediji.

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana januara zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja. Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%).

Brzo širenje ove podvrste ukazuje na to da bi ona mogla biti još zaraznija nego prva varijanta soja omikron BA.1. Britanska zdravstvena ustanova UK Health Security Agency (UKHSA) svrstala je BA.2 među “sojeve koji se promatraju”.

“U naravi je virusa da se razmnožavaju i pritom mutiraju”, rekla je Meera Chand, direktorica u britanskoj zdravstvenoj agenciji. “Zato se može očekivati da će biti još sojeva dok traje pandemija.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79