Hrvatska ne priznaje dozvole iz Bosne i Hercegovine

Prema informacijama koje je potvrdilo Federalno ministarstvo prometa i veza za Aktu, dozvole za upravljanje brodicom izdane u Kapetaniji Ostrožac i Kapetaniji Neum međunarodno su priznate i vrijede u svim državama.

Koliko naših sugrađana ima dozvolu iz Neuma i voze brod i ako ih zaustavi policija i kapetanija, dobiju kaznu što voze bez dozvole jer ne znaju da se ne priznaje ta dozvola.

Međutim, Ministarstvo ističe da se s dozvolom izdanom u Bosni i Hercegovini ne može upravljati brodom registriranim u Hrvatskoj. Ova ograničenja proizlaze iz odredbi Zakona Republike Hrvatske s ciljem sprječavanja carinskih prijevara.

Iz Ministarstva su naglasili da je dozvoljeno upravljati brodom registriranim u Bosni i Hercegovini s dozvolom iz Kapetanije Ostrožac ili Kapetanije Neum u vodama Hrvatske, Crne Gore ili bilo koje druge države, ali je za to potrebno platiti vinjetu državi domaćinu.

Dozvole za upravljanje plovilom izdate u Kapetaniji Ostrožac i Kapetaniji Neum nakon položenog ispita su međunarodno priznate dozvole i važe u svim državama. Činjenica je da se sa dozvolom izdanom u Bosni i Hercegovini ne može upravljati plovilom koje je registrovano u Republici Hrvatskoj što je proisteklo iz odredbi Zakona R. Hrvatske koji imaju za cilj sprečavanje carinske prevare. Sa plovilom registrovanim u Bosni i Hercegovini i sa dozvolom izdatom u Kapetanijama Ostrožac i Neum moguće je upravljati plovilom u vodama Republike Hrvatske, Crne Gore ili bilo koje druge države za što je potrebno platiti vinjetu državi domaćinu, navodi se u odgovoru ministarstva koje je potpisala ministrica Andrijana Katić.

Ovaj odgovor Ministarstva potvrđuje da, iako su dozvole izdane u Bosni i Hercegovini međunarodno priznate, postoji specifično ograničenje kada je riječ o upravljanju plovilima registriranim u Hrvatskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79