Hrvatska policija pronašla 745 kilograma kokaina visoke čistoće!

Hrvatska policija zaplijenila je 745 kilograma kokaina u riječkoj luci, vrijednog više od 20 miliona eura. Radi se o najvećoj zapljeni u historiji policije i carine kada se govori o masi, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare u upravi policije.

Načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Mario Kovač naglasio je da su zapljene koje su carina i policija ostvarile u protekla tri do četiri mjeseca impresivne, dodajući da neke od tih zapljena pripadaju u kategoriju desetak najvećih u Hrvatskoj.

“Još jednom smo dokazali da smo kao snage sigurnosti spremne odgovoriti na izuzetno komplicirane sigurnosne izazove, što ovakav oblik organiziranog kriminaliteta definitivno jest”, dodao je.

Andrej Franulović, pročelnik Područnog carinskog ureda Rijeka, istaknuo je da posljednja zapljena nije pojedinačni slučaj te da zapljene traju već neko vrijeme.

“Carinska uprava je u suradnji s policijom tokom posljednjih četiri mjeseca provela redovne aktivnosti u cilju suzbijanja krijumčarenja droga, a naglasak je bio na prometu kontejnera koji dolaze u luku. Izvršili smo pet provjera sa službenim psom i tehničkim sredstvima s kojima raspolažu policajci i carinici”, rekao je Petar Juratovac, pomoćnik direktora Sektora za mobilne jedinice u Carinskoj upravi.

Istaknuo je da je zaplijenjeno 745 kilograma kokaina čija je vrijednost procijenjena na više od 20 miliona eura.

“Ovo nije kraj. I dalje se provode ciljane izvidne radnje u smjeru daljnjih istražnih radnji”, dodao je.

Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Hari Brnad precizirao je da je riječ o kokainu visoke čistoće koja se ovisno o pošiljci kreće između 80 i 90 posto.

“Kada krene u uličnu prodaju i miješa se s raznim punilima, masa droge se poveća pet puta. Možete zamisliti kakva je to količina droge i koji je to udarac organiziranim kriminalnim skupinama koji smo nanijeli u našem zajedničkom radu”, rekao je.

Istakao je da su rad hrvatske policije prepoznali međunarodni faktori koji je smatraju pouzdanim i stručnim partnerom u provođenju kriminalističkih istraživanja te vrste organiziranog kriminaliteta.

“Prije nekoliko mjeseci su u luci Rijeka bili časnici Frontexa, Empacta i Europola i upravo su teme bili načini rada i metodologija rada u otkrivanju takvih pošiljki kokaina”, dodao je Brnad.

Zapljenu je ranije u srijedu komentirao hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, istaknuvši kako su svi današnji sigurnosni izazovi prekogranični i da je međunarodna suradnja recept za uspjeh.

“U posljednjih pet godina razbijeno je 145 kriminalnih udruženja, a postotak razriješenosti počinjenih kaznenih djela je 72 posto. Teško da ćete naći policiju koja se može pohvaliti s takvim rezultatima”, kazao je, prenosi Hina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79