Hrvatska ponudila svoje luke i željezničku mrežu za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda

Hrvatska je ponudila svoju željezničku mrežu i luke u Jadranskom moru za transport ukrajinske hrane alternativnim rutama zbog ruskog blokiranja Crnomorske inicijative za žito, piše Ukrinform.

Državni tajnik ministarstva vanjskih poslova Hrvatske Franu Matušića kazao je to tokom otvorenih debata na ministarskom nivou u UN-u posvećenih situaciji na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine.

“Hrvatska je spremna pomoći u pronalaženju novih ruta za izvoz ukrajinskog žita. Hrvatske željeznice i luke u Jadranskom moru su jedna od mogućih alternativnih ruta”, rekao je Matušić.

Matušić je naglasio da odluka Rusije da raskine sporazum (Crnomorska inicijativa) izaziva prijetnju gladi u mnogim dijelovima planete.

On je dodao da njegova zemlja podržava Ukrajinu od prvih dana rata i da je spremna da je podržava koliko god bude potrebno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79