Hrvatska sutra bira lokalnu vlast, najzanimljivije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku

Hrvatska u nedjelju bira lokalnu vlast, pravo odlučivati ko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te ko će biti u predstavničkoj vlasti, ima tri miliona 660 hiljada birača.

Birat će 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada: Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a za sada je izvjesno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno umro, a Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidirali.

Čelnici izvršne vlasti biraju se većinom glasova, dakle da bi bili izabrani već u nedjelju moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne uspije li to nikome, za dvije će se sedmice, 30. maja, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Pravo birati lokalnu vlast imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode diljem Hrvatske. Na nedjeljnim izborima od sedam do 19 sati bit će otvoreno 6.572 biračkih mjesta.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Lokalni izbori drugi su koji se provode u epidemiji koronavirusa. Mjere zaštite slične su onima koje su se provodile na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine, novost je da su sada maske obvezne, a razmak povećan s metra i po na dva.

Kao i prošle godine, preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, provjetravanje prostora, što kraće zadržavanje na glasačkom mjestu. I na lokalnim će izborima moći glasovati birači koji su u izolaciji i imaju Covid i oni koji su u samoizolaciji.

Lokalni su izbori zahtjevni za provedbu, o tome svjedoči i podatak da je za njih štampano gotovo 14 miliona glasačkih listića, čak 1. 232 vrste.

Izbore će motriti više od deset i po hiljada promatrača.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79