Hrvatska zbog smetnji može tražiti gašenje predajnika javnih emitera u BiH

Još 2015. godine javni emiteri u BiH (BHT, FTV i RTRS) trebali su ugasiti analogni signal i iz radiodifuzne ere napokon prijeći u digitalno doba.

Dozvola za analogno zemaljsko emitiranje signala javnih emitera istječe 26. aprila ove godine i, prema saznanjima „Avaza“, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nakon ovog datuma neće produžiti dozvole u tehničkom smislu, ali hoće za programski segment.

Nema produženja

– Važno je pojasniti da emitovanje javnih RTV servisa neće biti ugašeno kao što bi to bio slučaj sa svakim drugim nelegalnim emitovanjem, već to znači da RAK neće moći zaštititi emitovanje s onih predajničkih lokacija koje budu pravile smetnje u radiofrekvencijskom spektru, kako izvan Bosne i Hercegovine tako i unutar njenih granica – ističe Jovana Čolić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću u RAK-u.

Mogućnost za produženje dozvole za analogno emitiranje nije moguće jer BiH, kao i sve druge zemlje članice Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), ima obavezu da poštuje međunarodno postavljene rokove.

– Rok za prelazak na digitalno zemaljsko emitovanje odavno je “produžen”, te je u ovom periodu emitovanje putem analognog zemaljskog signala nezaštićeno, odnosno zone pokrivanja nekih TV stanica su znatno smanjene. Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama u regionu ispunila preduslove za prelazak s analognog na digitalno emitovanje, a obezbijeđena su i finansijska sredstva za nabavku opreme – ističe ona.

Glavna prepreka u realizaciji procesa digitalizacije je djelimično nepoštovanje odluka Vijeća ministara BiH, a RAK nema utjecaj na rješavanje ovog pitanja. Zbog toga naši javni emiteri, u slučaju smetnji koju prouzrokuju emitiranjem analognog signala, mogu biti isključeni.

Javni poziv

– Tačno je da administracija Hrvatske može u slučaju smetnji koje prouzrokuje analogno zemaljsko emitovanje javnih RTV servisa tražiti od RAK-a da naredi gašenje tih predajničkih lokacija, što je, prema međunarodnim obavezama, Bosna i Hercegovina dužna uraditi. Imajući u vidu da je u toku javni poziv za ulazak TV stanica u Multipleks C (MUX C), Bosna i Hercegovina definitivno neće biti u “medijskom mraku”. Aktiviranjem Multipleksa C, očekujemo da će konačno svi raspoloživi resursi biti adekvatno iskorišteni za finalizaciju procesa prelaska s analognog na digitalno emitovanje, što neminovno doprinosi digitalizaciji cjelokupnog bh. društva – zaključuje Čolić.

Šta donosi digitalizacija

Ukoliko napokon implementiramo postupak digitalizacije, bit će osigurani benefiti za sve učesnike u procesu digitalizacije, što Bosna i Hercegovina čeka već dugo vremena.

– Oživljavanje procesa digitalizacije će imati višestruki pozitivan uticaj na razvoj cijele zemlje, javnih servisa i komercijalnih televizija, telekomunikacija i samim tim i građana BiH, te ostvariti dodatne prihode za državni budžet. Javni RTV servisi, kao i sve druge TV stanice, imaju mogućnost da uđu u Multipleks C – kaže Jovana Čolić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79