Hrvatski političar: “Rat je moguć kao i raspad BiH”

Nino Raspudić, aktuelni zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru, gostovao je na RTV Herceg-Bosne u Mostaru te poručio da su “rat i raspad Bosne i Hercegovine mogući”.

“Ne može se voditi dijalog s onima koji pozivaju na sukob. Ono eventualno zašto to vrijedi ponavljati je obraćati se bošnjačkoj javnosti, biračima tih stranaka jer su i oni sluđeni ovakvom politikom, a političkoj klasi poput Izetbegovića ili ovih još ekstremnijih tobože građanskih stranaka objašnjavanje je gubljenje vremena. Mogući su i rat i raspad BiH”, kazao je Raspudić.

Izetbegović: Nismo protiv Hrvata. Kao najmalobrojniji narod, osjećaju “relaksirano”

Pokušaj ukidanja konstitutivnosti naroda ocijenio je zločinačkom politikom.

Zločinačka, jer demontira samu bit Daytonskog mirovnog sporazuma”, naveo je Raspudić.
“Bez izmjena Izbornog zakona- bojkot izbora”

Naglasio je kako je moralna prednost Hrvata u BiH što za sebe doista ne traže ništa što ne bi dali drugim narodima.

“Nijedan Hrvat u BiH ne mašta o tome da on odredi ko će predstavljati Bošnjake ili Srbe u Predsjedništvu ili Domu naroda. Onda to daje i moralnu težinu zahtjevu na osnovu onoga što stoji u Ustavu, odnosno Aneksu četiri mirovnog sporazuma – da tražiš za sebe ono što ti pripada”, rekao je Raspudić.

Ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona, smatra da se Republika Hrvatska ne treba postavljati na način da legitimnim predstavnicima Hrvata govori što bi trebali činiti.

“Hrvatski narodni sabor bi žurno, koliko je danas, trebao započeti s ozbiljnim zasjedanjem i napraviti strategiju što ako do promjene Izbornog zakona ne dođe”, objasnio je Raspudić.

Da je on u nekoj od hrvatskih stranaka u BiH, kaže, već bi danas počeo razgovore i tražio što širi konsenzus među hrvatskim političkim strankama i široj zainteresiranoj javnosti za bojkot izbora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79