Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu uslovljava: BiH u EU tek nakon izbornog zakona

Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta, koje se održava u Strazburu, zastupnici su raspravljali o Izvješću o Bosni i Hercegovini.

U plenarnom govoru, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol naglasio je da se stabilnost i dugoročni opstanak, kao i europski put Bosne i Hercegovine mogu postići samo dovršavanjem reforme izbornog zakona koja će omogućiti punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

“Nedavnim odlukama Visokog predstavnika Schmidta kojima su nametnute izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava Federacije BiH, Hrvati u BiH spašeni su od političke likvidacije koja im se pripremala od strane SDA i DF-a. Na taj način, kao i uklanjanjem blokade formiranja izvršne vlasti u Federaciji, smanjen je utjecaj antieuropskih fundamentalističkih snaga u Sarajevu te je omogućeno da BiH doista krene u smjeru europske integracije. Hrvati su konstitutivni narod koji zasigurno najviše, bez fige u džepu, želi u Europsku uniju. Nadamo se da sada napokon i s bošnjačke strane imaju partnera za racionalan razgovor bez pokušaja preglasavanja i obespravljivanja. Najbolji test iskrenosti namjera bit će završna reforma izbornog zakonodavstva koja treba onemogućiti da osobe bez izbornog legitimiteta poput Željka Komšića ikada više budu izabrane kao lažni predstavnici hrvatskog naroda u Predsjedništvu države. Stabilnost i dugoročni opstanak, kao i europski put Bosne i Hercegovine, mogu se postići samo dovršavanjem reforme izbornog zakona koja će omogućiti punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda”, naglasio je Sokol.

Eurozastupnica Sunčana Glavak podsjetila je da put BiH prema europskim integracijama seže u 1997. godinu; 2016. podnesen je zahtjev za članstvo, a u prosincu prošle godine BiH je dobila status zemlje kandidatkinje.

“Puno je lekcija naučeno na tom dugom putu, kako u ovom domu, tako i iz perspektive bosanskohercegovačkih političara. Smatram da je pred BiH, pred njihovom politikom, generacijska prilika jer je razina povjerenja u EU prema najnovijem Eurobarometru 57 posto. To je učinjeno uz brojne napore, kao i trenutno predsjedavajuće Vijećem ministara Borjane Krišto kojoj čestitam na ulozi u ovom procesu. Demokratska preobrazba i vladavina prava dobar su i istinski put BiH prema punim europskim integracijama. Želimo gospodarski, politički i socijalno održivo društvo”, rekla je eurozastupnica Glavak.

Izrazivši žaljenje što se konstitutivni narodi u izvješću spominju samo jednom, i to u kontekstu da se primaju na znanje, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak naglasila je da Izborni zakon mora osigurati legitimnost i da se mora unaprijediti, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79