I nastavnici masovno napuštaju BiH: Nastavnika njemačkog jezika i informatike nema ni za lijeka

I nastavnici masovno napuštaju BiH: Nastavnika njemačkog jezika i informatike nema ni za lijeka


Predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS-a Saudin Sivro iznio je zastrašujuće podatke. Sve veći broj odlaska mladih osoba, među kojima su i nastavnici, u inostranstvo mogao bi za koju godinu dovesti obrazovni sistem u veliki problem.

Već danas u slučaju bolovanja nastavnika njemačkog jezika ili informatike zamjenu je nemoguće naći, pa su nastavnici primorani da rade i bolesni.

– Na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo nastavnika predmetne nastave ima samo 92 što znači da već imamo ogromne probleme po pitanju deficita nastavnog kadra. Na spisku nezaposlenih nema nijedan nastavnik informatike i njemačkog jezika. Samo jedan je nezaposlen nastavnik kulture življenja, dva nastavnika biologije, dva nastavnika historije, dva nastavnika muzičke kulture, dva nastavnika tehničke kulture piše Crna-Hronika

Nezaposlena su po tri nastavnika engleskog jezika i fizike. Pet nastavnika biologije i hemije i likovne kulture traže posao, kao i šest nastavnika geografije, sedam nastavnika islamske vjeronauke, devet nastavnika tjelesnog odgoja. Na spisku nezaposlenih je po 10 nastavnika kulture življenja i hemije i matematike, 12 nastavnika maternjeg jezika, 13 nastavnika hemije, ali i 88 nastavnika razredne nastave.

Posao traži i jedan logoped, dva defektologa, 11 pedagog-psihologa, 75 pedagoga, 95 psihologa i 309 socijalnih radnika, upozorio je Sivro.

Iako je prosvjetnih radnika sve manje na spiskovima nezaposlenih, činjenica je i da je u školama sve manje djece, pa su i oni koji trenutno imaju posao zabrinuti za budućnost zbog čega se, između ostaloga, odlučuju na odlazak iz BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija