I pored najava Izetbegovića donacija vakcina iz Malezije nikada nije stigla u BiH

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Obećanih 50.000 kineskih vakcina koje je Malezija trebala donirati BiH još nikada nisu stigle u BiH.

Prva informacija o donaciji objavljena je krajem marta ove godine, a potvrdio je ambasador BiH u Maleziji Senaid Memić. Zatim je u intervjuu za O kanal 20. aprila predsjednik SDA Bakir Izetebegović tu informaciju predstavio kao već gotovu stvar.

„Nama je ovih dana Malezija, na telefonski poziv gospodina Džaferovića, poslala 50.000 vakcina i napisali su u pismu “vakcinisali smo samo 0,4% Malezijaca”. U BiH se vakcinisalo 1 ili 2 posto”, rekao je Izetbegović.

Upitan dolazak “sadaka vakcina”: Malezija i sama ima nedostatak zbog neredovnih isporuka

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH koje je zaduženo za prijem svih vakcina koje stižu u BiH bilo putem donacija ili EU i Covax programa danas su potvrdili za Patriju da je u toku realizacija donacije iz Republike Hrvatske, a da postoji samo najava mogućih donacija iz Malezije i Slovenije.

Prilikom posjete BiH hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman polovinom aprila najavio je donaciju vakcina BiH. Vrlo brzo Vlada Hrvatske je donijela odluku o donaciji za BiH, Kosovo i Crnu Goru. Kako je za Patriju potvrđeno Hrvatska bi nam trebala donirati 20.000 vakcina AstraZeneca, ali svi detalji još uvijek nisu poznati.

Prilikom posjete slovenskog predsjednika Boruta Pahora početkom marta najavljena je donacija od 4.800 vakcina za BiH, ali ni ta donacija nije realizirana.

Do sada je najveći broj vakcina donirala Srbija, kako za FBiH tako i za RS, a omogućeno je vakcinisanje i bh. građana u Srbiji. Iako je nakratko zaustavljen taj proces, postoje najave da će ponovo biti omogućeno vakcinisanje zainteresiranim bh. državljanima.

Izetbegović je u istom intervjuu priznao da je zvao puno ljudi, predsjednika država, prijatelja koji nisu mogli pomoći jer imaju problem u svojoj zemlji.

Je li BiH vakcinisala više ljudi od Malezije?

„Pa da to je to tako lako riješiti pa Hrvatska bi dodala Hrvatima u BiH nešto vakcina“, kazao je tada Izetbegović.

Hrvatska je ispunila svoje obećanje, a Maleziju, Šefika i Bakira još čekamo, piše NAP.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79