Ibrahim Hadžibajrić traži da se hitno ispita stanje u Zavodu Mjedenica nakon što im je pobjegao autistični dječak Harun

Nakon što je autistični dječak Harun Hašinbegović prije devet dana pobjegao iz Zavoda Mjedenica jer je ostavljen bez ikakvog nadzora, te je skoro 5 sati sam lutao gradom i bio životno ugrožen, a resorna ministrica Naida Hota-Muminović odbila da odmah primi majku dječaka Muameru Hašinbegović koja danima traži odgovornost za nebrigu o njenom sinu, majka se za pomoć i podršku obratila općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću.

Muamera i njena porodica stanovnici su Općine Stari Grad, na čijoj teritoriji se nalazi i Zavod Mjedenica.

Načelnik Hadžibajrić primio je danas Muameru Hašinbegović koja ga je upoznala sa detaljima nestanka njenog 13-ogodišnjeg sina, a sastanku je prisustvovao i Mirza Alispahić član Školskog odbora Zavoda Mjedenica koji je pobliže upoznao načelnika Hadžibajrića o stanju u Zavodu Mjedenica.

Harun je dijete iz autističnog spektra, 100% invalid koji treba 24-erosatni nadzor, a prije četiri godine – nakon smrti oca, dijagnosticiran mu je i dijabetes. Prema riječima majke, isključivu odgovornost za stanje u kojem su se našli snosi Zavod Mjedenica zbog neregularnosti u radu i neodgovornog pristupa, kao i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS koje nije reagovalo na vrijeme.

Kako je moguće da dijete pobjegne iz Zavoda Mjesenica? Oglasila se direktorica

“Godinama smo upozoravali direktoricu Zavoda Mirsadu Čakal da nedostaje dio vanjske ograde i tražili da se to popravi. Tražili smo i da se zaštite otvori na prozorima. Moj sin je iskočio kroz prozor i pobjegao, pretpostavljamo oko 9,00 sati, a mene je direktorica obavijestila oko 11,00. Dijete smo našli nakon 5 sati, strahovala sam da li će znati da pređe ulicu, hoće li ga privući svjetlosne reklame i hoće li skočiti u Miljacku. U Zavodu se vrata za ulaz robe ostavljaju otvorena, bez nadzora, djeca i tako mogu izaći. Video-nadzor je samo na ulazu, a mi smo tražili da se uvede u svaku učionicu – ispričala je Muamera.

Dodala je da je zakazalo i resorno ministarstvo, te da su ona i predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica Edo Čelebić tražili prijem kod ministrice Hota-Muminović.

“Ministrici ne odgovara da nas primi dok se ne završe izbori, tako nam je rečeno, između redova. Trebali smo jučer imati sastanak, pa je rekla da odgodimo za sljedeću sedmicu, da se sada ništa ne ‘diže’. Ministarstvo je zakazalo, trebali su odmah reagovati – ispričala je ova majka.

Da je vrijeme da se institucionalno riješe brojna pitanja potvrdio je i Alispahić koji je od ove godine u Školskom odboru Zavoda Mjedenica.

“Zavod Mjedenica traži od resornog ministarstva prijem određenog broja učitelja na godišnjem nivou, a ministarstvo im odobri znatno manji broj. Naravno da u takvoj situaciji ispaštaju djeca – kazao je Alispahić, dodavši da je stanje ozbiljno u tolikoj mjeri da uposlenici jedni druge prijavljuju inspekciji, kao i da je vrlo loše stanje po pitanju pravnih akata u Zavodu od kojih neki nisu usklađeni još od 2009.godine. Resorno ministarstvo moralo bi biti upoznato sa svim propustima u radu Zavoda i raditi na njihovom otklanjanju.

Općina će finansirati sanaciju ograde, brava, video-nadzor, iz Ministarstva nema reakcije

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić odlučio je hitno pomoći s ciljem zaštite djece iz Zavoda Mjedenica i njihove bezbjednosti, iako ovaj Zavod nije u nadležnosti Općine Stari Grad, niti Općina ima uticaja na njihov rad, izbor direktora ili nastavnog osoblja.

“Žao mi je zbog situacije u kojoj se našla ova porodica i mi ćemo odmah pomoći tamo gdje možemo djelovati. Općina će finansirati popravku ograde o kojoj do sada nismo imali nikakvih saznanja. Finansirat ćemo i uvođenje video-nadzora u učionicama i zaštite na prozorima, kao i postavljanje elektromehaničkih brava na ulazima. Iz Zavoda Mjedenica vrlo dobro znaju da su od nas dobijali pomoć svaki put kada su se obratili, ali ovdje je problem resornog ministarstva koje ne radi svoj posao. Stanje u odgojno-obrazovnim ustanovama je katastrofalno, a ministarstvo se ne bavi pitanjima od interesa za djecu – izjavio je načelnik Hadžibajrić.

JU Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece ,,Mjedenica” je odgojno-obrazovna ustanova koja je pod nadležnošću Kantona Sarajevo i Ministarstva za odgoj i obrazovanje. Općina Stari Grad Sarajevo nakon svih saznanja do kojih se došlo zahtijeva od resorne ministrice Naide Hota-Muminović da hitno ispita navode roditelja, kao i stanje u Zavodu Mjedenica i poduzme adekvatne mjere, te da dobrobit djece i njihovih roditelja, kao i uposlenika Zavoda Mjedenica stavi ispred svih drugih interesa, posebno političkih i ličnih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79