,Idealna koalicija’: SDA i HDZ u Mostaru usvajaju zatucani nacionalistički zakon!

,Idealna koalicija’: SDA i HDZ u Mostaru usvajaju zatucani nacionalistički zakon!


Dok SDA i HDZ vode navodnu tešku, rovovsku bitku na državnom nivou, lokalne i regionalne ispostave dvije stranke savršeno sarađuju i dijele sve ono što otmu od građana.

Dok su se danas na sjednici Doma naroda BiH žustro prepirale stranačke glavašene Bakir Izetbegović i Dragan Čović, njihovi stranački predstavnici u Skupštini HNK glatko su usvojili diskriminatorni zakon o policiji, čime je možda jedina služba koja nije podijeljena u Mostaru – etnički podijeljena.

Nisu danas Izetbegović i Čović imali vremena da se bave tim, pa nismo čuli njihova objašnjenja kojim pravdaju nastavak usvajanja zatucanih i anticivilizacijoskih zakona, ali i političku harmoniju koja vlada između SDA i HDZ-a u Mostaru.

No, šta je toliko sporno u zakonu koji je danas usvojen u Skupštini HNK?

Radi se o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima.

Ono što je najspornije jeste uvođenje zamjenika komesara policije, što je ustvari pozicija koja treba zadovoljiti stranačke etno-nacionalističke porive.

Komesar policije je čovjek koji upravlja policijom i odgovor je za njen rad, što znači da ima i kontrolu nad njom. Naravno, vladajući režim, koji ima izražen fetiš za Lukašenkov stil vladadanja, voli da ima policiju pod svojom kontrolom. S obzirom na to da je režim sastavljen od etno-nacionalnih stranaka, valja i policiju podijeliti.

Dakle, ukratko, zamjenik komesara uveden je kako bi se SDA mogla kontrolirati HDZ i obrnuto.

U izmjenama zakoan sporan je odmah Član 3. Ovako on glasi:

„Raspoređuje i premješta zaposlene na i sa odgovarajućih radnih mjesta u Upravi
policije, i donosi odluke o rasporedu i premještanju. Prije donošenja odluke o
raspoređivanju ili premještanju rukovoditoca u Upravi policije, komesar policije će konsultirati zamjenika komesara policije i ministra, i s pažnjom uzeti u razmatranje njihovo mišljenje. Kod raspoređivanja i premještanja rukovodioca u Uredu komesara policije, te načelnika Sektora uniformisane policije i načelnika Sektora kriminalističke policije potrebna je saglasnost zamjenika komesara policije, kao i kod izbora sastava komisija i odbora koje uspostavlja ili predlaže komesar policije“.

Dakle, komesar gubi svoj suveren nad policijom, odnosno dijeli ga sa svojom zamjenikom. Sam više ništa neće moći odlučivati.

Pored toga, u sistem odlučivanja uvodi se ministar unutrašnjih poslova, osoba koja na funkciju dolazi političkim putem. U svim državama svijeta, politika ne smije imati nikakvog dodira sa policijom. Ministar je tu samo da stvori povoljno okruženje i da osigura novac za plaće uposlenika u policiji, kao i potrebnu opremu.

Ne treba dugo tragati za drugom katastrofom.

Član 6, stav 2 glasi ovako:

“Policijski komesar i zamjenik policijskog komesara ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.”

Ovdje se vidi koliko je Ambasada SAD u BiH bila upravu kada je za Izetbegovićevu stranku kazala da jedno pričaju drugo rade.

Izetbegović se predstavlja kao borac protiv konstitutivnosti, za građansku BiH itd. I danas SDA izglasa konstitutivnost.

Pored toga radi se o diskriminatornoj odredbi. Naime, oni koji se izjašjavaju kao Ostali ne mogu očito biti ni komesar niti njegov zamjenik.

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija