,Idealna koalicija’: SDA i HDZ u Mostaru usvajaju zatucani nacionalistički zakon!

Dok SDA i HDZ vode navodnu tešku, rovovsku bitku na državnom nivou, lokalne i regionalne ispostave dvije stranke savršeno sarađuju i dijele sve ono što otmu od građana.

Dok su se danas na sjednici Doma naroda BiH žustro prepirale stranačke glavašene Bakir Izetbegović i Dragan Čović, njihovi stranački predstavnici u Skupštini HNK glatko su usvojili diskriminatorni zakon o policiji, čime je možda jedina služba koja nije podijeljena u Mostaru – etnički podijeljena.

Nisu danas Izetbegović i Čović imali vremena da se bave tim, pa nismo čuli njihova objašnjenja kojim pravdaju nastavak usvajanja zatucanih i anticivilizacijoskih zakona, ali i političku harmoniju koja vlada između SDA i HDZ-a u Mostaru.

No, šta je toliko sporno u zakonu koji je danas usvojen u Skupštini HNK?

Radi se o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima.

Ono što je najspornije jeste uvođenje zamjenika komesara policije, što je ustvari pozicija koja treba zadovoljiti stranačke etno-nacionalističke porive.

Komesar policije je čovjek koji upravlja policijom i odgovor je za njen rad, što znači da ima i kontrolu nad njom. Naravno, vladajući režim, koji ima izražen fetiš za Lukašenkov stil vladadanja, voli da ima policiju pod svojom kontrolom. S obzirom na to da je režim sastavljen od etno-nacionalnih stranaka, valja i policiju podijeliti.

Dakle, ukratko, zamjenik komesara uveden je kako bi se SDA mogla kontrolirati HDZ i obrnuto.

U izmjenama zakoan sporan je odmah Član 3. Ovako on glasi:

„Raspoređuje i premješta zaposlene na i sa odgovarajućih radnih mjesta u Upravi
policije, i donosi odluke o rasporedu i premještanju. Prije donošenja odluke o
raspoređivanju ili premještanju rukovoditoca u Upravi policije, komesar policije će konsultirati zamjenika komesara policije i ministra, i s pažnjom uzeti u razmatranje njihovo mišljenje. Kod raspoređivanja i premještanja rukovodioca u Uredu komesara policije, te načelnika Sektora uniformisane policije i načelnika Sektora kriminalističke policije potrebna je saglasnost zamjenika komesara policije, kao i kod izbora sastava komisija i odbora koje uspostavlja ili predlaže komesar policije“.

Dakle, komesar gubi svoj suveren nad policijom, odnosno dijeli ga sa svojom zamjenikom. Sam više ništa neće moći odlučivati.

Pored toga, u sistem odlučivanja uvodi se ministar unutrašnjih poslova, osoba koja na funkciju dolazi političkim putem. U svim državama svijeta, politika ne smije imati nikakvog dodira sa policijom. Ministar je tu samo da stvori povoljno okruženje i da osigura novac za plaće uposlenika u policiji, kao i potrebnu opremu.

Ne treba dugo tragati za drugom katastrofom.

Član 6, stav 2 glasi ovako:

“Policijski komesar i zamjenik policijskog komesara ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.”

Ovdje se vidi koliko je Ambasada SAD u BiH bila upravu kada je za Izetbegovićevu stranku kazala da jedno pričaju drugo rade.

Izetbegović se predstavlja kao borac protiv konstitutivnosti, za građansku BiH itd. I danas SDA izglasa konstitutivnost.

Pored toga radi se o diskriminatornoj odredbi. Naime, oni koji se izjašjavaju kao Ostali ne mogu očito biti ni komesar niti njegov zamjenik.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79