Imaju solare, ali vodu ne: Dva naselja nedaleko od Mostara već 15 dana bez vode

Imaju solare, ali vodu ne: Dva naselja nedaleko od Mostara već 15 dana bez vode


U hercegovačkim prigradskim naseljima Gubavica i Pijesci, smještenim južno od Mostara, stanovnici već više od 15 dana nemaju pristup vodi, dok temperature prelaze 40 stepeni.

Projekat izgradnje vodovoda u ovim povratničkim naseljima započet je prije četiri godine, priključci su uredno plaćeni, ali voda još uvijek nije dostupna. Povremeno se dostavlja tehnička voda, dok se pitka voda mora kupovati.

Gubavica i Pijesci, udaljeni oko dvadeset kilometara od Mostara, suočavaju se s dugotrajnim problemom vodoopskrbe. Oko 400 domaćinstava već dvije sedmice nema vode i oslanjaju se na čatrnje koje se, zbog suše, sve više prazne, izvještava BHRT.

Zbog suše i visokih temperatura, mještanima propadaju usjevi i voćnjaci. Enes Rahimić, vlasnik velikog imanja s voćem i vinovom lozom, suočava se s velikim gubicima.

“Već sada se vide biljke i voćke koje su maltene uništene. Razočaran sam. Prošle godine smo imali raspored: četiri dana voda za Gubavicu, četiri dana za Pijeske. Ove godine nemamo ni to,” izjavio je Rahimić.

Cijena cisterne 150 KM

Rahimić naglašava da su priključke uredno platili prije godinu dana, ali vode nema. Mještani navode da su iz vodovoda dobili informaciju da je riječ o tehničkim problemima. Zbog toga su prinuđeni kupovati vodu u cisternama, a cijena jedne cisterne je 150 KM.

“Platio sam vodovodu, a sada opet plaćam cisterne. Gdje to ima? Napravio sam bašču, sredio je i sve je uništeno,” kazao je mještanin Salko Kodro.

“Teško je kao prije pedeset godina, čatrnja, kanta, vadi i nema druge,” dodao je mještanin Hilmo Spahalić.

Tehnički nedostaci

Iz Grada poručuju da su oni ispunili svoje obveze i da je sada na Vodovodu da riješi problem.

“Trenutno se rješavaju ugovori s vodovodom za individualne priključke. Ima oko 370 zahtjeva, 250 ugovora je potpisano. Vodovod ima tehničke probleme koje će brzo otkloniti,” izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Mostar, Salem Marić.

Čak i kada se voda vrati u ova naselja, to će biti tehnička voda koja nije za piće, s čim su mještani suglasni od početka.

Dolazak pitke vode će, kako se čini, morati sačekati neku novu vlast. Mještani ovih povratničkih naselja također apeliraju na uvođenje autobusne linije, jer su jedino prigradsko mostarsko naselje bez gradskog prijevoza.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija