BiH Imamo učestala ubistva žena kao model ponašanja i šta radi Vlada FBiH,...

Imamo učestala ubistva žena kao model ponašanja i šta radi Vlada FBiH, gdje su potrebni zakoni?

Još jednom se pokazalo kako u Bosni i Hercegovini žene žrtve porodičnog nasilja nisu zaštićene od sistema i sa pravom nemaju povjerenje u pravosudne institucije.

Posljednja u nizu žrtava nasilja u porodici je Emira Maslan, majka četverogodišnjeg djeteta. Osumnjičeni za ubistvo je Anel Bećirović, bivši nevjenčani suprug.

Predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Alma Kratina naglašava kako konačno treba reći ko je adresa za odgovornost u našem društvu.

– Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i izmjene i dopune Krivičnog zakona, da bi se adekvatno zaštitila ali i provela prevencija, zaštitne mjere, ekonomsko osnaživanje, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Federalno ministarstvo pravde mora pripremiti i poslati u Parlament. Pokušavali su to učiniti i zastupnici podnoseći inicijative i upućujući prijedloge u saradnji sa nevladinim organizacijama ali nije se uspjelo.

Sada imamo učestala ubistva žena kao model ponašanja i šta Vlada radi? Mi smo ih u Parlamentu obavezali 27. septembra da nam za 90 dana dostave ova dva zakona, Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i izmjene i dopune Krivičnog zakona. U ovom momentu ne znamo šta su uradili po tom pitanju. Javnost s pravom traži odgovore, nema transparentnosti – govori Kratina.

Naglašava kako je posebna priča koordinacija u lancu odgovornih po postojećem zakonskom okviru.

– Posebna priča je tužilaštvo i rijetko izricanje najdužih predviđenih kazni za slučajeve nasilja u porodici sa smrtnim ishodom. Posebna priča je svijest javnosti o nasilju u porodici koja u društvu punom predrasuda ne može biti podrška žrtvama. Nisu zaštićene od sistema i često nemaju povjerenja u pravosudne institucije – ukazuje Kratina.

Komisija za jednakopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na čijem je čelu Kratina, održati će danas press konferenciju na kojoj će govoriti na ovu temu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM