Imperativ Trojke je da izađe sa zajedničkim kandidatom za Predsjedništvo BiH

Na Kongresu Naroda i pravde (NiP), odlučeno je da Elmedin Konaković ostaje predsjednik stranke.

Za prvog zamjenika izabran je Kemal Ademović, a za drugog Denis Zvizdić.

Kemal Ademović i Denis Zvizdić izabrani za zamjenike predsjednika Naroda i pravde

Konaković je gostovao na Federalnoj televiziji te je, između ostalog, rekao da je ulaskom Denisa Zvizdića u stranku, NiP je postao parlamentaran i na nivou države.

Konaković je istakao da je stranka i ranije imala visok rejting, ali da je sada drugačije kada stranku, kako je rekao, pojača čovjek kvaliteta Denisa Zvizdića, koji obnaša funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

– Postajemo parlamentarni i formalno utječemo na procese koji se u ovom domu dešavaju – kazao je Konaković.

Upitan da prokomentariše da li je Zvizdić definitivni izbor NiP-a za člana Predsjedništva BiH i hoće li Trojka uspjeti postići dogovor ovom pitanju, s obzirom na to da je SDP kategoričan, Konaković ističe da je imperativ Trojke da izađe sa zajedničkim kandidatom.
Kandidat unutar NiP-a

– Situacija koji je nametnuo Milorad Dodik svojim ponašanjem u drugi plan je stavila naše pregovore. Imamo posla koji se ne tiče samo pregovore oko kandidature za člana Predsjedništva i vrlo vrijedno na tome radimo. Zadnji mjesec nismo na nivou pregovaračkih aktivnosti kako je to trebalo izgledati. Trebalo se dosad već iskristalisati neko neutralno ime kao kandidata Trojke za član Predsjedništva BiH koji bi, ubijeđen sam, dvostrukom razlikom pobijedio bilo kojeg konkurenta, posebno konkurenta koji dolazi iz Stranke demokratske akcije. Ukoliko ne bude moguće napraviti dogovor, ako SDP bude insistirao na nekom stranačkom rješenju, iscrpjet ćemo sve moguće elemente razgovora i tek onda eventualno razgovarati o nekom kandidatu unutar NiP-a – kazao je Konaković.

Nije imao protukandidata: Elmedin Konaković ostaje predsjednik Naroda i pravde

  Sonja Karadžić spašava Dodika, zatražila uklanjanje ploče Radovanu Karadžiću!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79