Inicijativi se pridružuju i sindikati: Poslodavci u BiH žele nabaviti vakcine

Znajući da će prosječan radnik kasno doći na red u državnom procesu imunizacije, poslodavci su pokrenuli ideju nabavke vakcina i za radničku populaciju.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH za Klix.ba kaže kako je ideja nastala kod jedne grupe poduzetnika kad su vidjeli da se Federalna vlada malo više angažovala u zadnjih nekoliko sedmica da nabavi vakcine.

“Shvatili smo po rasporedu imunizacije da će dobar dio naših radnika doći pred kraj samog procesa vakcinacije pa smo ovdje vidjeli šansu da se ‘zakačimo’ za vladinu inicijativu, mi da isfinansiramo neke dodatne količine vakcina koje bi priroritetno išle prema našim uposlenicima i eventualno neke donacije lokalnim zajednicama jer je dosta firmi kao društveno odgovorne kompanije iskazale i takvu želju”, kaže on.

Problemu u realizaciji ove ideje su već iskazane slabosti federalnih vlasti kroz odabir dobavljača, ali poslodavci ne vide drugi put i ne misle ići mimo regularnih i legalnih tokova, piše Klix.

“Naša ideja je bila da na ovih 500 hiljada doza mi kod istog dobavljača dodamo određene količine po istim uslovima, istim cijenama… Cilj je sačuvati zdravlje i živote naših zaposlenika. To se može tumačiti i kao jedan human potez, ali i poslovni jer će smanjiti potencijalna bolovanja i dati stabilnost u poslovanju”, kaže Smailbegović te dodaje kako brojne kompanije imaju značajnih problem u poslovanju zbog ljudi koji oboljevaju od COVID-a.

Preko društvenih mreža već je napravljena određena anketa, a javilo se više od 200 kompanija. Smailbegović kaže kako kod nekih kompanija postoji i određene skepsa jer imaju loša iskustva u saradnji s državom.

Već je kontaktirana Vlada FBiH, a poslodavci su već razgovarali s kompanijama koje su bile u procesu nabave vakcina, a Smailbegović kaže da su reakcije bila jako dobre, ali da je prvo potrebno da i ovaj inicijalni vladin proces zaživi.

“Jučer sam imao sastanak s Medimpexom, ali vidite kako se sve ovo odvija… Mi se nadamo i sigurno ćemo gurati ovaj projekat jer je on krucijalan”, kaže on.

Na sličnom tragu su i u Udruženju unije posodavaca Republike Srpske, a poslodavci ističu kako su im se pridružili i neki granski sindikati da bi oni rado bili dio ove inicijative.

“Oni imaju novca od sindikalne članarine i kažu da bi rado uplatili dio sredstava”, kazao nam je Smailbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79