Inicijator ‘Adnanovog zakona’: Lakša mogućnost transplantacije organa, nadamo se da će Adnan izdržati

Haris Šabanović /N1/

U sklopu hitnog postupka, oba doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine su usvojila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o transplantaciji organa i tkiva kako bi se omogućilo spašavanje života mladića Adnana Šemića.

Haris Šabanović, inicijator ovog zakona, izrazio je zadovoljstvo što će izmjene stupiti na snagu već sutra, umjesto nakon osam dana kako je prvobitno bilo planirano.

Šabanović je naglasio za N1 da su izmjene zakona potrebne jer su ljudi u prošlosti pokušavali iskoristiti zakonske rupe, poput razvoda i novog braka, kako bi dobili potrebne organe za transplantaciju.

Sadašnje promjene u zakonu liberaliziraju pristup doniranju organa, uz uspostavu novih tijela poput etičke komisije i multidisciplinarnog tima koji će pratiti postupak transplantacije radi sprječavanja trgovine organima.

Šabanović je također istakao važnost daljnjeg dijaloga i suradnje s nadležnim institucijama kako bi se adresirali drugi važni zdravstveni problemi, uključujući rijetke bolesti.

Nadu izražava u budućnost, nadajući se da će Vlada nastaviti s donošenjem sličnih zakona koji će unaprijediti zdravstveni sustav i olakšati život građanima u sličnim situacijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79