Inspekcija na benzinskoj pumpi zatekla 13.000 litara goriva bez prateće dokumentacije

Kod jednog subjekta nadzora je zatečeno 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 KM bez prateće dokumentacije, zbog čega je subjektu nadzora izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet.

Na osnovu informacija Federalnog ministarstva trgovine o podnesenim zahtjevima za povećanje cijena goriva iz zaliha od strane pojedinih prometnika naftnih derivata, federalni tržišni inspektori od subote, 5. marta 2022. vrše pojačane inspekcijske nadzore nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u FBiH, s ciljem sprečavanja nezakonitog poskupljenja goriva.

Prema dostupnim podacima, od subote do ponedjeljka izvršena su 24 ciljana i 72 kontrolna inspekcijska nadzora, a 13 subjekata nadzora je zatečeno u prekršaju, što podrazumijeva izdavanje 29 prekršajnih naloga.

Također, kod jednog subjekta nadzora je zatečeno 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 KM bez prateće dokumentacije, zbog čega je subjektu nadzora izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet. Korektivnim djelovanjem federalnih tržišnih inspektora, 10 subjekata nadzora je odmah izvršilo korekciju cijena, čime je spriječeno njihovo povećanje.

Glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju Elmir Ramić izjavio je da je vanrednim djelovanjem Federalnog tržišnog inspektorata tokom vikenda spriječeno lančano nezakonito povećanje cijena zaliha goriva u FBiH.

– Međutim, svakodnevnim uvidom u stanje na terminalima veleprometnika, svjedočimo da su zalihe pri kraju i da je većina veleprometnika počela nabavljati gorivo po novim, višim cijenama, zbog čega i dolazi do poskupljenja. Federalni tržišni inspektori svakodnevno prate trend poskupljenja i inspekcijskim nadzorima kontrolišu njihovu zakonitost – dodao je Ramić.

Zbog ograničenog broja federalnih tržišnih inspektora, Uprava je jučer uputila dopise kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i inspekcijskim organima, kako bi se intenziviralo i sinhronizovalo djelovanje inspekcijskih organa na kontroli formiranja cijena i marži na području svih kantona u FBiH.

Inspekcijski nadzori se nastavljaju, a Federalna uprava za inspekcijske poslove će iskoristiti sve zakonske mehanizme, uključujući i zabranu rada, da spriječi i sankcioniše nezakonito povećanje cijena na štetu potrošača i građana FBiH, saopćeno je iz te institucije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79