Inspekcija na Poljinama nije pronašla niti Ibru niti njegovog lava

Prema prijavi da izvjesni Ibrahim Al Hawai drži mladunče lava u stanu, veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove dva puta su izlazili na adresu u sarajevskom naselju Poljine. No, kako su za N1 potvrdili, nisu pronašli imanje, niti identifikovali osobu koje se navodi u prijavi.

“Veterinarski inspektori su 25.04.2023. i 28.04.2023. godine izvršili inspekcijski nadzor iz oblasti koju nadzire veterinarska inspekcija na adresi Poljine, ali nisu uspjeli da pronađu imanje i identifikuju lice koje se navodi u prijavi, isto nepoznato lokalnom stanovništvu”, istaknuo je u odgovoru za N1 Arnel Smajlović, kantonalni veterinarski inspektor.

Shodno navedenom, veterinarski inspektor je uputio zahtjev Policijskoj stanici Centar, da izvrši službene radnje u cilju identifikacije osobe iz prijave i adrese boravka na Poljinama, Općina Centar, radi poduzimanja daljih mjera u upravnom postupku koji se vodi kod ovog organa, na okolnosti navoda iz prijave.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Upitali smo i u MUP-u Kantona Sarajevo, da li su identifikovali navedenu osobu i šta će uraditi po tom pitanju. Odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Podsjetimo, javnost se uznemirila, jer posljednjih dana društvenim mrežama kruže fotografije Ibrahim Al Hawai, navodno biznismena iz Dubaija, koji na Poljinama u Sarajevu drži lava kao kućnog ljubimca. Nakon tih informacija, Kantonalna inspekcija formirala je predmet.

U skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjeno je držati kao kućne ljubimce životinje koje su zaštićene, divlje životinje, te životinjske vrste i pasmine koje su opasne za život, a koje su navedene u prilogu Pravilnika o držanju opasnih životinja.

(VIDEO) Mladić u Sarajevu kao kućnog ljubimca drži lava

Ovim zakonom za kršenje navedenih odredbi propisane su novčane kazne za imaoce životinja koje iznose od 30.000 do 10.000 KM. Ranije smo provjerili sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH kada je posljednji put uvezen lav u našu državu. To se dogodilo 2018. godine i uvezena su dva lava, ženka i mužijak.

Kako je ovaj lav uspio završiti u Sarajevu, gdje se sada nalazi, te da li građani imaju razloga za strah, trebali bi otkriti nadležni.

Nakon lava, na OLX-u se može kupiti piton za 350 KM, tarantule od 30 KM do 150 KM, iguanu za 350 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79